Verslag Joey Bada$$ + Nem Jcr, Botanique Brussel, 27 november 2014

door Daan Leber

Joey Bada$$ presenteerde in Brussel een mix van oud en nieuw werk. Het zorgde ervoor dat de verwachtingen voor het nog te verschijnen ‘B4.DA.$$’ hooggespannen zijn. Na het afzeggen van Waldo, mocht de Brusselse Nem Jcr de zaal opwarmen.

Franstalige rap doet ondergetekende terugdenken aan overenthousiaste leerkrachten die per se wilden tonen dat ze jong en hip waren. Gelukkig verving de prestatie van Nem Jcr dit beeld. De Brusselaar kon zijn kunsten loslaten op heerlijke old-schoolbeats. De toeschouwers werden getrakteerd op onder andere een sample van Nas’ ‘Life’s a bitch’ en een geweldig jazzgeïnspireerd nummer. De set kende een verrassend einde. Vanuit de coulissen kwam de rest van zijn crew namelijk het podium op, waarna 8 verschillende rappers een verse kwamen brengen.

BADASS

Vervolgens was het aan Joey Bada$$ om een uitverkochte Orangerie te laten ontploffen. De New Yorker pakte meteen de aanwezigen in door een resem hits erdoor te jagen. We hoorden achtereenvolgens ‘Alowha’, ’95 til infinity’, het door MF DOOM geproducete ‘World domination’ en de verse vanop Kendrick Lamars ‘1Train’. Het was een aanpak die werkte, mede dankzij de niet aflatende energie die tentoongesteld werd op het podium. Daarna was het tijd voor enkele voorproefjes uit het nog te verschijnen ‘B4.DA.$$’ (lees: before the cash). Het publiek kon ‘Million miles’ en (vermoedelijk) ‘Badman’ wel smaken.

Halverwege het optreden kreeg Joey Bada$$ vocale steun van mede-Pro-Eralid Kirk Knight, waarna het duo een andere weg insloeg. De klassieke hiphopbeats moesten plaats ruimen voor een hedendaagser geluid dat niet mis zou staan bij stadsgenoot A$AP Rocky. Hierna was het weer tijd voor recenter werk. ‘Big dusty’ werd afgesloten met een acapellaversie die naadloos overging in de laatste single ‘Christ consiousness’. Naar het einde van het concert was het tijd voor een standaardelement in een show van Joey Bada$$. Capital Steez werd geëerd met ‘Like water’ en een indrukwekkend moment van stilte. Afgesloten werd er met een opzwepend ‘Survival tactics’.

De op plaat eerder rustige nummers werden in de Botanique vol energie gebracht. Hierdoor trapte Joey Bada$$ niet in de val waar veel andere hiphopperformances in vallen. De rustmomenten kwamen op de juisten momenten, en geen enkele maal viel het optreden stil. Het resultaat was dat Brooklyn een uur in Brussel lag.

De Botanique programmeert binnenkort ook nog The new pornographers (3/12) en Girls in Hawaii (9/12).

Website Joey Bada$$

Website Nem Jcr