Verslag Kwabs, Sziget Festival, 16 augustus 2015

door Emily Griffiths

Naar eigen zeggen is Kwabs, of Kwabena Adjepong, nog steeds stiknerveus als hij het podium op moet. Al bij al is dat niet verbazingwekkend aangezien de Engelse r&b-ster slechts een jaar of 25 is en nog maar twee ep’s uit heeft, hoewel debuut ‘Love + war’ gepland staat voor september. De man lijkt vastberaden te zijn om er wat van te maken op Sziget, al blijven de zenuwen de hele tijd zichtbaar aanwezig en zorgen die weleens voor een uitschuiver.

‘Wrong or right’, meteen ook een van de sterkste producties van de Brit, mag de set openen. Het nummer reflecteert op zichzelf het beste uit de soul, krijgt een heerlijke synthvibe met zich mee en doet hier en daar zelfs wat jazzy aan wanneer Kwabs richting refrein kruipt. Ook ‘Into you’ bouwt laag na laag smeuïg op tot het uiteindelijk uitmondt in een groovy samenspel van zang, gitaar en drum waarbij het moeilijk stilstaan is.

Toch klinkt het allemaal niet zo scherp als op plaat en mist het optreden vooral een dosis zelfvertrouwen. Terwijl Kwabs normaal immers een sensuele, honingrijke stem heeft, zijn de nerveuze trillingen nu duidelijk te horen en wordt het geheel een stuk krakeriger of heser dan gewoonlijk. Ook de Arctic Monkeys cover ‘Do I wanna know’, waar Adjepong even de mist ingaat met de tekst, verliest door de rapte elke boodschap die het lied normaal uitstraalt.

Echt verdwijnen doen de zenuwen nooit, al werkt Kwabs uiteindelijk nog best mooi af met bekendste single ‘Walk’. De zanger schudt opgelucht de stress weg nu het einde in zicht komt en de bassen het nodige losmaken bij het publiek. Dit kan best nog wat worden als Kwabs het verslavende in zijn muziek live weet om te zetten, maar nu klinkt het nog wat te onvast.