Verslag Le Guess Who? May Day op 26 mei met o.a. Bear In Heaven en Young Magic

door Jort

Het populaire festival Le Guess Who? in Utrecht organiseerde dit jaar voor het eerst een extra editie in de lente. Hetzelfde concept, maar nu slechts één dag in plaats van vier dagen. En daarvoor blijkt de organisatie meteen één van de warmste dagen van het jaar uitgekozen te hebben. Niet gek dus dat het dagprogramma Le Mini Who? – waar de crème de la crème van de Nederlandse muziekscène op verschillende locaties in het centrum van Utrecht instore optredens geeft – een fantastische en ontspannen start van deze muzikale meidag is. Met name de mannen van Luik maakten met hun ingetogen en meeslepende gitaarpop veel indruk.

De avond van Le Guess Who? May Day starten we bij Julia Holter, die in de kleine, geplaceerde Spiegelbar van Tivoli een exclusief optreden geeft. De temperatuur in de Spiegelbar blijkt door de zonnige dag echter hoog opgelopen te zijn en dankzij gebrekkige ventilatie wordt het een lange, koortsige zit. Dat ligt niet aan Holter en haar tweekoppige begeleidingsband; die spelen prima. De uitvoeringen van de nummers van haar prachtige platen ´Ekstasy´ en ´Tragedy´ zijn live, mede dankzij de aanwezigheid van een cello, een stuk organischer en tastbaarder. Helaas blijken sommige stukken van Holter iets te monotoon en dralend om onze aandacht erbij te houden in de sauna die de Spiegelbar na enkele nummers is geworden. Jammer, want Julia Holters optreden is op sommige momenten adembenemend mooi.

Door naar de grote zaal van Tivoli waar de singer-songwriter Sharon Van Etten haar opwachting maakt. Het is duidelijk dat de Amerikaanse al heel wat live-ervaring heeft. Ze maakt een ontspannen indruk en kan putten uit een flinke repertoire waar vooral de intiemere nummers met kop en schouder bovenuit steken. Het is geen slecht optreden, maar echt indruk maken doet Van Etten ook niet.

Bear In Heaven heeft daarentegen alles uit de kast getrokken om in EKKO een spectaculaire show neer te zetten. Met kleurrijke LED-buizen, een rookmachine die overuren draait en stroboscopen die tientallen kleuren de zaal in flitsen, probeert het drietal de nieuwe, kleurrijke richting van hun tweede plaat ‘I Love You, It’s Cool’ naar het podium te vertalen. De mannen spelen nummers van hun debuut en van het nieuwe album met singles ‘The Reflection Of You’ en ‘Lovesick Teenagers’ als onbetwiste hoogtepunten. Bezwerend is het juiste woord om Bear In Heavens optreden te omschrijven. Complimenten ook voor de drummer die ondanks de hitte ontzettend strak speelt en daarmee de spil van de band blijkt.

De laatste live-act die wij vanavond bijwonen is de tribal pop-formatie Young Magic, een drietal uit Brooklyn dat duidelijk geïnspireerd is door collega’s als Yeasayer en Animal Collective. Het optreden van Young Magic staat als een huis; de band heeft opzwepende liedjes en krijgt de zaal in een mum van tijd aan het dansen. Het geluid is bij lange na niet optimaal (die bassen!), maar het mag de pret niet drukken. Young Magic mag wat ons betreft snel terugkomen voor een festival of twee.

We sluiten Le Guess Who? May Day af met een strakke DJ-set van NGUZUNGUZU, een zwoele mix van electronica, post-step en hip-hop. Precies wat we nodig hebben om nog even af te stomen na deze rijkgevulde, warme en vooral zeer ontspannen Le Guess Who? May Day. Op naar de wintereditie in november.

Op de hogte blijven over volgende edities van Le Guess Who? kan via Indiestyle en via www.leguesswho.com.