Verslag Local Natives + Famy in Botanique op 05.11 – mooie toekomst in het verschiet

door Anke Verbeke

Local Natives, de vijfkoppige groep die anno 2010 heel wat grote ogen deed trekken met het alom bejubelde debuut ‘Gorilla Manor’, heeft wellicht geen introductie meer nodig. De band kaapte met hun unieke songs meteen de harten van heel wat muziekliefhebbers, ondergetekende incluis. Hoewel hun nummers bulken van de meest authentieke emoties, laten ze zich toch vlot achter de kiezen slaan dankzij een onbeteugelde energie die in de unieke mengeling van melodische samenzang en driftige drumritmes schuilt die Local Natives brengt. Ter ere van de langverwachte opvolger ‘Hummingbird’, die eind januari in de rekken zal verschijnen, zakten de Natives af naar de Botanique en speelden ze daar een uitverkochte Rotonde tot de totale verstomming.

Openen deed Famy, een collectief dat heel wat inspiratie onmiskenbaar onder andere aan de headliner te danken had. De gelijkenissen in sound waren treffend, maar waar Local Natives ruiger uit de hoek komt, neigt Famy duidelijk meer de kant van folk te kiezen. De groep opteert dan ook vaker voor akoestische gitaren, terwijl de zanger vrolijk in een rok over het podium huppelt. De vier wisten een set te brengen die van heel wat professionalisme getuigde en bleken een erg geschikt voorprogramma te zijn. Ze wisten niet alleen met hun nummers in de gratie te vallen, maar stonden met grote zelfzekerheid en overtuigingskracht op het podium. Dat smaakt naar meer.

Daarna werd het natuurlijk tijd om over te gaan tot de orde van de avond, Local Natives. Na het rumoerige publiek nog even onrustig te laten wachten, betrad het vijftal het podium onder luid gejoel. Meteen werd ingezet met ‘Breakers’, de eerste single van het nieuwe album. Gedurende de set zou de groep nog verwoed andere pareltjes uit dat kersverse assortiment plukken. Na het geliefde ‘Wild Eyes’, dat op een warm applaus onthaald werd, gingen de heren dus voort in deze trend met ‘You & I’, ‘Ceilings’, ‘Black Spot’ en een wel erg nieuwsgierig makend ‘Heavy Feet’. Hoewel ‘Warning Sign’ als herkenbaar intermezzo tussen de reeks nieuwelingen werd gesmeten, neigde onze aandacht halverwege wel even te verslappen. De nieuwe nummers klinken erg veelbelovend, maar de balans met oud materiaal had misschien iets evenwichtiger gemogen. Al bij al wist Local Natives ons weer eens op grandioze wijze te overtuigen van hun unieke geluid, dat primitieve drumlijnen, verheven samenzang en rauwe oerkreten op magistrale wijze weet te combineren.

Na het heerlijk ingetogen ‘Colombia’, waarbij het publiek zangers Rice en Ayer vervoegde in de herhaalde slagzin “Am I giving enough?”, werd genadeloos ingezet met publiekslievelingen ‘World News’ en ‘Who Knows, Who Cares’. Als encore besloot de groep met het in een fantastische climax uitmondende tweeluik ‘Airplanes’ en ‘Sun Hands’. Een mooier einde hadden wij ons niet kunnen wensen.

Local Natives bewees in de volgestampte Rotonde dat ze volledig klaar zijn voor grotere podia en dat er een mooie toekomst voor hen in het verschiet lijkt te liggen. Toch zijn wij blij de band nog even in deze intieme setting gekoesterd te kunnen hebben. Met het nieuwe materiaal belooft Local Natives ons nog mooiere instrumentale en vocale climaxen, nog diepgaandere songs, waar hier en daar al eens met elektronische invloedssferen geëxperimenteerd wordt, maar zonder aan dat typische Local Natives-gevoel te verzaken. Laat maar komen, dat album.

Botanique programmeert binnenkort onder meer The Bewitched Hands (13.12), Get Well Soon (22.01) en Sons of Noel and Adrian + Eyes & No Eyes (16.02). Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Local Natives live zien kan volgend jaar in Tourcoing (Le Grand Mix, 07.03, info & tickets), Antwerpen (TRIX, 08.03, info & tickets) en Zeewolde (Where The Wild Things Are, 08-10.03, info & tickets).

Local Natives website

Album verdeeld door PIAS