Verslag Marble Sounds + Astronaute in de Nijdrop op 26.02: de ideale groeicurve

door Sven Volckerijck

Kind en Gezin en kinderartsen hebben groeicurves waaraan ze afmeten of een kind zich goed ontwikkelt qua lengte en gewicht. Een dergelijk instrument bestaat in feite niet voor de evolutie van een band. Mochten we er één hanteren, dan zouden we na het optreden van Marble Sounds in de Nijdrop in Opwijk instemmend knikken. Na twee albums en talloze optredens bevinden ze zich op een niveau dat (bijna) uitverkochte concerten als headliner in het clubcircuit oplevert.

Lange tijd trad Myrthe Luyten alias Astronaute solo op. Haar breekbare liedjes leken ook net door haar eenzame verschijning op een podium van delicaat kristal. Met muzikanten om zich heen als Gianni Marzo (Marble Sounds/Isbells) en Joshua Geboers (Bearskin) krijg je een heel ander optreden waarin de songs aan reliëf winnen. Het mooie is dat de toegevoegde drums, gitaar, bas en gisteren zelfs trompet (Gerd Van Mulders) niet overheersen, maar hun rol als ondersteuner met verve opnemen. In het krachtige slotnummer ‘Spinning’ levert dat een fijne finale op.

marble_dear

De zes muzikanten van Marble Sounds kunnen putten uit twee uitstekende platen en dat leverde een set op die goed begon en bij meer dan uitstekend eindigde. Naast frontman Pieter Van Dessel voegt Gianni Marzo heerlijke gitaartoetsen toe, die soms subtiel zijn en soms juist prominent op de voorgrond treden. Met zichtbaar spelplezier, dat overigens gedeeld wordt door de rest van de groep, zuigt hij stilaan bijna evenveel aandacht naar zich toe als het opperhoofd van Marble Sounds. Vroeg in het optreden krijgen we met ‘Photographs’, dat de nieuwe (heruitgebrachte) single wordt, al een eerste hoogtepunt en alsof het niets is, volgt daar meteen ‘My Friend’ op. Als krokante korstjes in een salade worden daar samples over gestrooid: prachtig vinden wij dat. ‘Ship In The Sand’ is de volgende bijzondere vermelding waard en vanaf ‘The Summer Of The Sun’ worden de uitschieters als kralen aaneengeregen. ‘Sky High’, waar het allemaal mee begon, wordt vocaal ondersteund door Renée, die even later ook terugkomt voor ‘Evenings’.

Het publiek klapt en roept hen het podium terug op voor hun recentste succesnummer ‘Leave A Light On’, dat voor het eerst samen met Renée gezongen wordt. Wij adviseren Marble Sounds deze samenwerking zeker te blijven herhalen. Zoals Triggerfinger ooit ‘I Follow Rivers’ coverde bij Giel Beelen van 3FM, nam Marble Sounds in datzelfde radioprogramma een andere toenmalige top 50-song onder handen. Ze kozen voor ‘Trumpets’ van Jason Derulo en toch ook wel een beetje als eerbetoon aan trompettist Gerd Van Mulders eindigde de groep hiermee de avond. Daarbij klonken ze ergens tussen Ozark Henry die zijn comfort zone verlaat en Isbells. Er zijn slechtere plekken om te landen.

Setlist:
1. The Silent Song
2. The Time To Sleep
3. No One Ever Gave Us The Right
4. Photographs
5. My Friend
6. A New Breeze
7. Ship In The Sand
8. Smoking Was A Day Job
9. Good Occasions
10. If You Stay Then I Can’t Go
11. The Summer Of The Sun
12. Dance Clarence Dance
13. Sky High
14. Never Lost, Never Won
15. Evenings
———————————————–
16. Leave A Light On
17. Trumpets

Nijdrop programmeert in de komende maanden nog onder meer Novastar (03.04), Stoomboot (10.04) en Hidden Orchestra (28.04). Info, tickets en de volledige concertkalender vind je op de website van de concertzaal.

Website Marble Sounds

Soundcloud Astronaute