Verslag Metz + Bad Breeding, Botanique Brussel, 17 juni 2015

door Emily Griffiths

Met alle zomerfestivals in de buurt komen ook de eerste sideshows op de proppen. Als opwarmer voor Best Kept Secret Festival dit weekend koos het drietal Metz voor een stevige avond punk/grunge in Brussel. De Rotonde raaket net niet uitverkocht aan de pompende moshpits te zien, of de Botanique moet het bordje zijn vergeten.

Terwijl Bad Breeding uit het Engelse Stevenage er nochtans uitziet alsof het net uit de bloemkool is verschenen, weet het viertal er als opwarmer toch stevig op in te beuken. Met de likes van Mastodon en Royal Blood achter hun naam, mag dat ook wel. Frontman Christopher Dodd blijkt zowel op als naast het podium een behoorlijk bijtertje wanneer hij de kant en klare punk de Rotonde inzwiert, al is het net de gitarist die de vloer met de hele wereld aanveegt tijdens ‘Chains’ en ‘Burn this flag’. Toch komen de Britten nog enkele punten tekort wanneer het aankomt op publieksinteractie, zodat al dat moois dreigt te vervallen in een op dit moment nog te wisselvallige prestatie.

metz

Een tikje minder brutaal, maar wel enkele stappen hoger op de ervaringsladder na pakweg vijf jaar toeren: daar kan Metz worden geplaatst in vergelijking met hun voorprogramma. De Canadezen weten hun naamloos debuut en opvolger ‘Metz II’ nu eenmaal net wat beter te kanaliseren, zodat de dosis hoekige noiserock wat smeuïger aankomt in de Botanique. De te scherpe randjes zijn er wat af, zeg maar, al is het nog steeds mogelijk om je flink te snijden.

Metz is namelijk een van die postpunkbands die de studioversies van hun songs live nog net iets beter kan maken. Zanger en gitarist Alex Edkins heeft geen genade met zijn publiek, rukt als een bezetene aan de snaren tijdens het grungy ‘Spit you out’, giet een extra laag distortion over het sowieso al dreunende ‘Wait in line’ en laat de verschillende loops in ‘Acetate’ en ‘Nervous system’ vakkundig hun werk doen.

Geen moment wordt het wat stiller in het concert dat op de klok af 57 minuten duurt, al had dit aan het kletsnatte publiek te zien niet veel langer moeten duren. Hard, snel en meer dan overtuigend: Metz is stevig opgewarmd voor de festivalzomer.