Verslag Micachu & The Shapes in Botanique op 02.11 – onbeschrijfelijke diversiteit

door Anke Verbeke

Mica Levi ziet eruit als een kwajongen die niets liever doet dan tegen andermans schenen schoppen en dat klinkt door in haar muziek. Met haar band Micachu & The Shapes doorbreekt ze zonder schroom alle muzikale normen en brengt ze een bonte mélange die op zijn minst experimenteel te noemen is.

Wie vertrouwd is met eerstgeborene ‘Jewellery’ kan het beamen: Micachu is een beestje dat zich niet gemakkelijk in een hokje laat stoppen. Typisch zijn toch de valsgestemde gitaar, het gebruik van massa’s distortion en lyrics met een serieuze hoek af. Een tweede langspeler bood zich dit jaar aan en Micachu zakte met haar Shapes af naar de Botanique om een trouwe schare fans en heel wat nieuwsgierigen te verwennen met oude succesnummers en te plagen met dit prikkelend nieuwe materiaal.

In tegenstelling tot wat we op ‘Jewellery’ te horen kregen, lijkt de band wat tot bedaren te zijn gekomen. Getuige hiervan waren onder andere de rustige drumritmes van ‘OK’, de eerste single van het tweede album ‘Never’. De muziek van het trio heeft gelukkig absoluut niet aan absurditeit moeten inboeten. Dit bewezen ze bijvoorbeeld met ‘Nowhere’, waarin nog steeds die niet-aflatende, ondefinieerbare gekte doorklinkt die Micachu & The Shapes dat niet te missen muzikale buitenbeentje maakt.

Van ongemakkelijke stiltes houdt juffrouw Levi duidelijk niet. Als alternatief stuurde ze dan maar de stuiterende tonen van ‘Vulture’ de knusse Rotonde in. Micachu & The Shapes lieten zich van hun meest veelzijdige kant zien met nummers die het ene moment ranzig ruig waren en het andere dan weer deden denken aan een absurde, maar droefgeestige circusmars. Net die onbeschrijfelijke diversiteit lijkt het handelsmerk van Levi en kompanen te zijn.

Ze schuwen het grootste (en tegelijkertijd mooiste) lawaai niet, maar herbergen in hun nummers tegelijkertijd een ongrijpbare finesse en complexiteit. Terwijl de euforie bijna tastbaar werd, leek het enthousiaste gestamp van het publiek voor de band de perfecte aanleiding voor all time favourite, maar tegelijkertijd helaas ook afsluiter ‘Golden Phone’.

Na een dik uur rondden Micachu & The Shapes dan ook al af. Wij bleven vol adrenaline achter en kijken alvast reikhalzend uit naar een wederzien dat hopelijk niet te lang op zich zal laten wachten.

Botanique zet binnenkort onder meer Destroyer (18.11), The Luyas (25.11) en MS MR (01.12) op het programma. Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Micachu & The Shapes website