Verslag Mutual Benefit in de Botanique op 02.03 – lentebeelden bij hemelse muziek

door Anthony Brynaert

Het is het afgelopen jaar snel gegaan voor Mutual Benefit. Na een resem ep’s werd hun debuutplaat ‘Love Crushing Diamond’ unaniem bejubeld door zowel pers als publiek. Die werd uitgebracht net voordat de koude ons op het nekvel ging zitten. Gelukkig bleken de nummers van frontman Jordan Lee in de winter een deken van licht en warmte en waanden we ons meer in de lente. De zeven frêle, breekbare maar vooral ontzettend mooi gearrangeerde en subtiele songs verwarmden ons lichaam moeiteloos.

 Mutual Benefit

Thuis in de zetel werkte die formule uitstekend. We vroegen ons vooral af of de Amerikanen die magie ook live konden overbrengen. Ze speelden in de bescheiden – weliswaar bijna uitverkochte – Witloof Bar. En dat bleek een magische plek, je waant je in een soort middeleeuws keldertje waar de artiesten op een nagenoeg zelfde hoogte staan als jezelf en waar je hun bijna kan aanraken. Zo’n setting vraagt gewoon om een groep als Mutual Benefit, met hun rustige liedjes die voor een select groepje fans tot uiting kunnen gebracht worden. Er stonden vijf mensen op het podium: frontman Lee Jordan centraal, twee violisten, een bassist en een toetseniste. Je merkte wel dat het hun eerste grote tournee was, ze moesten nog aan verschillende dingen sleutelen tijdens en tussendoor, en soms moest het gezelschap een paar keer opnieuw aanzetten vooraleer het goed zat.

Debuutplaat ‘Love Crushing Diamonds’ werd nagenoeg compleet gespeeld maar er werd ook vaak teruggegrepen naar ouder werk. En dat moest bij momenten zeker niet onder doen voor hun recentste worp. Vooral de violisten zorgden voor magie op bepaalde momenten. Hun samenspel bracht dit concert naar een hoger niveau. Jordan Lee zelf behielp zich voornamelijk met gitaar en toetsen waarmee hij allerlei geluiden uit de natuur en dergelijke opriep. Grappig kereltje wel, hij zat tussen de nummers door wat mopjes te maken waar vooral de bandleden zelf mee moesten lachen. Op zijn beste momenten zorgde het concert ervoor dat we in een soort droomwereld terechtkwamen die vooral leek te bestaan uit sfeerbeelden uit een natuurdocumentaire, opnieuw die lente waarover we het daarnet al even hadden. Hoogtepunten aanduiden is onbegonnen werk, bijna alle songs haalden een hoog niveau. Nou goed, als we er dan toch een moeten noemen laat het dan ‘Strong swimmer’ zijn, met opnieuw met een hoofdrol voor de hemelse violen.

Als we een minpuntje moeten geven, is het misschien de stem van Jordan die bij momenten wat minder scherp klonk. Hij heeft natuurlijk een zeer specifiek stemgeluid waardoor zo’n dingen wel al sneller voorkomen. Maar dat weegt zeker niet op met al het andere, we keerden zeer tevreden terug huiswaarts.

De Botanique programmeert in de komende weken nog onder andere The Veils (12.03), The Men (15.03) en The Notwist (19.03). Tickets, info en de volledige kalender vind je op de website van Botanique.

Bandcamp Mutual Benefit