Verslag New Order in de AB op 17 oktober – typisch best of concert dat niet rap vergeten zal worden

door Johan De Man

Hoewel sommigen New Order als een one-hit wonder beschouwen, is dit toch één van de invloedrijkste bands van de jaren 80, omdat het één van de eerste groepen was die electronica en rock combineerde. New Order speelt slechts twee concerten als benefiet voor een bevriende filmmaker die ziek is, wat ook de hoge toegangsprijs verklaarde. Dat ze enkel in Brussel en Parijs optreden betekende ook dat er veel Engelse fans aanwezig waren.

Het was een eeuwigheid geleden dat New Order nog in een Belgische zaal heeft gespeeld. Hun laatste doortocht in België was een niet zo geweldig concert in Werchter in 2006. Om 18 uur stonden er al veel fanatieke buitenlanders vol verwachting aan te schuiven, dus had je wel door dat het speciaal ging worden.
Jammer genoeg was er eerst een saaie film, en begon New Order pas om 21 u. Al van bij de eerste toon zat de sfeer erin.

Het werd een typisch best of concert met klassiekers als ‘Crystal’, ‘Regret’, ‘True Faith’, ‘Bizarre Love Triangle’ en natuurlijk ‘Blue Monday’, maar ook twee songs van Joy Division (‘Ceremony’ en ‘Love Will Tear us Apart’) ontbraken niet. Dat bassist Peter Hook geen deel uitmaakte van de huidige line-up was rap vergeten. Gillian Gilbert, die voor het eerst sinds tien jaar terug meespeelde, kreeg een warm welkom van de fans.

Zanger Barney was in een goeie bui, heel spraakzaam, vriendelijk en grappig, en het concert duurde dan ook langer dan verwacht. De passage van New Order in Brussel was een eenmalig concert dat niet rap vergeten zal worden.