Verslag No Age & Believo! in Trix op 19.06: messcherp

door Pieter Malliet

Sinds 2005 voorziet No Age zowat 30 jaar indierock van een uitgesproken punkedge en een, hoewel even aanwezige, onderhuidse popfeel. In afwachting van hun in augustus bij Sub Pop te verschijnen vierde langspeler ‘An Object’, waarvan alvast enkele nummers lekten, trekt het noisy duo Dean Spunt en Randy Randall hun Europese tour op gang in de Trix bar.

Met een soort potige poprock serveert voorprogramma Believo! degelijke kost die best nog wel wat kruiding kan gebruiken. De kempenzonen rammen een resem weinig avontuurlijke akkoordenprogressies over een franjeloze, wat logge drumbeat. Het schijnbare vernuft zit hem in de frequent gebruikte samenzang, die evenwel de mist ingaat door het gebrek aan toonvastheid en de neiging nogal zagerig over te komen van de zanger/bassist. Het optreden mist vaart, en de band présence.

Op No Age zit meteen meer snee, zelfs al laat Spunt tijdens opener ‘No Ground’ (van het nieuwe album) zijn drums nog even onaangeroerd om een basgitaar ter hand te nemen. De Californiërs toveren in een vingerknip een indrukwekkende wall of sound tevoorschijn, waarin de stem bij momenten wat dreigt te verdrinken, en kiezen resoluut voor een energiek overdonderende live-ervaring. Met de typerende noise- en soundscapes wordt spaarzaam omgesprongen. Slechts een keer of twee, met onder meer ‘Keechie’, last No Age een relatief rustpunt in om iedereen even op adem te laten komen; nu ja de muzikanten dan toch, want veel beweging valt opmerkelijk genoeg niet te bespeuren in de zaal. Het is pas tussen de nummers door dat je aan het gedecideerde applaus kan merken dat het publiek de show duidelijk weet te appreciëren.

Door deze aanpak valt het moeilijk reeds een provisioneel oordeel te vellen over ‘An Object’. Op het podium vallen de nieuwe nummers qua opzet immers nauwelijks te onderscheiden van eerder werk als ‘Teen creeps’, ‘Glitter’ en ‘Fever dreaming’. Meegezogen in een wervelende draaikolk van distortion en overdrive weten we na eerste bis ‘Sleeper hold’ niet eens zeker of we als afsluiter al dan niet te maken hebben met een ferm aangedreven versie van ‘Miner’. Wat dondert het ook. Randall en Spunt hadden er duidelijk zin in, stonden op scherp, en lieten opgewonden, verpletterend en gejaagd stoom af.

Trix programmeert dit najaar onder andere Capital Cities (18.09), Letlive (19.09) en Built To Spill (21.09). Tickets, info en de volledige kalender vind je hier.

Facebook Believo!

Facebook No Age