Verslag Paaspop dag 1, vrijdag 3 april 2015

door Emily Griffiths

Slapen, een boek lezen, muziek luisteren, de line-up uit je hoofd leren, je afvragen hoe dat nu ook alweer zat met dat verband tussen een defecte accu en de motor lang laten draaien,… Het is maar een greep uit wat een mens allemaal doet in een ellenlange file. De voorbije dinsdag kreeg de opbouw van Paaspop te maken met een stevige storm en hoewel zich dat bijna niet liet merken op het terrein zelf (en daarvoor verdient de organisatie een gigantische pluim), liep de wachttijd om het parkeerterrein te bereiken op tot meer dan twee uur. Ach, een mens moet er wat voor over hebben en wat volgde, liet alle ellende al snel vergeten.

Zo is Racoon bijvoorbeeld naar alle verwachtingen subliem. De Nederlanders zijn een van de festivalacts bij uitstek en ook de Apollo tent is voor hen geen onbekende. De softrock, geflankeerd door saxofoons en trompetten, trekken het uitverkochte festijn razendsnel op gang en haalden het meeste volk uit de blubber naar binnen. Frontman Bart moet niet eens alles uit de kast halen om ‘Oceaan’ of ‘Love you more’ tot een van de eerste hoogtepunten van de dag te maken. Paaspop versus modder: 1-0.

paaspop

Selah Sue mag het feest in de Apollo verder zetten. Het is, net als voor de meeste bands, het eerste festival van het jaar voor de Belgische, al lijkt ze zich daar geen enkel moment onwennig door te voelen. Integendeel, met kersvers album ‘Reason’ onder de arm toont een bijzonder volwassen ogende Sanne Putseys zich definitief klaar voor de grote podia. Terwijl het vroeger allemaal behoorlijk geforceerd klonk, zijn die ruwe kantjes nu mooi gepolijst tot aangenaam diepe, soulvolle songs die exploderen wanneer het net echt nodig is. Zo zingt ze ‘Crazy sufferin style’ zwoel en traag, om het dan bij het refrein open te laten scheuren met een woeste bas zodat het publiek even lijkt te worden omver geblazen, terwijl ‘Raggamuffin’ dan weer lekker tegen de reggae en jazz aanschurkt. Zowel op het podium als in de tent lijkt het allemaal dik mee te zitten. Paaspop versus modder: 2-0.

Kensington mag de vrijdagavond afsluiten en doet dat met een talrijk en vooral indrukwekkend luid publiek. Dat kan ook bijna niet anders na een wel erg succesvolle toer waarin de Ziggo Dome maar liefst twee keer vlot uitverkocht raakte. Geen wonder dan ook dat de Apollo afgeladen vol staat wanneer de Utrechtse band omstreeks 23u aantreedt. Wat volgt, is een retestrakke set die werkelijk recht uit het boekje komt. De groep toetert de toehoorders de ene hit na de andere om de oren en dat zijn er inmiddels knap veel. Het verbaast dan ook niemand dat de decibelmeter voor het eerst echt in het rood gaat met ‘Send me away’, ‘Let go’ en het onvermijdelijke ‘War’. Tja, geheel uit het boekje, maar het is nu eenmaal een boekje dat massaal gehoor vindt. En de klant heeft altijd gelijk. Paaspop versus modder: game, set and match.

Paaspop programmeert vandaag en morgen nog dEUS, Anouk, Within Temptation, Rudimental en vele andere. Meer info vind je hier. Het festival is helaas uitverkocht.