Verslag Paaspop dag 2, zaterdag 19 april 2014

door Emily Griffiths

Dag twee van Paaspop is helemaal uitverkocht dankzij een resem bekende namen die hier hun zomerseizoen komen inzetten. Ook de zon meldt zich al vroeg op de middag en dat betekent dat het festival erg snel op stoom komt. Dat belooft, want het wordt een lange, broeierige dag.

Paaspop 2014

In de Jack Daniel’s tent begint de zaterdag met een reeks bands uit de 3FM Serious Talent selectie die telkens een half uur krijgen om zich te bewijzen. De onbetwiste uitschieter deze middag is Bells of Youth. De vijf ranke dames verwennen het publiek met liedjes als paaseieren, bestaande uit een hapklare portie zachte indiepop gevuld met enkele crunchy gitaarverrassingen. De groep klinkt bijzonder krachtig met mooi afgewerkte, luchtige songs en had eerlijk gezegd gerust nog een half uurtje mogen doorgaan. Vooral ‘She Said/He Said’ weet de toeschouwers om te toveren tot een groot koor en zorgt voor een eerste hoogtepunt van de dag.

Nu Hunting The Robot is overgeschakeld op zogenaamde ‘afro indie rock’, weet ook deze band voor een frisse afwisseling te zorgen.  Het is even moeilijk om er zich iets bij voor te stellen, maar de Afrikaanse grooves, gepeperde percussie en af en toe een raakpunt met Yeasayer doen zelfs een paaldanswedstrijd bij de toehoorders ontstaan. Tot slot verdient ook het kapsel van de drummer een eervolle vermelding. Vergelijk het met een mannelijke versie van Selah Sue of een opgezette eekhoorn, fascinerend is het wel.

De programmatie bevat wel erg verschillende genres en dat wordt duidelijk bij Town of Saints. De folky songs neigen soms naar country, maar een mens wordt wel ontzettend vrolijk van het spelenthousiasme. De Jack Daniel’s tent wordt lekker gezellig bij de opzwepende vioolstukken en wervelende gitaargolven en raakt ondanks het goede weer nog goed gevuld.

Band of Skulls sluit op Paaspop hun Europese tour af en zien er helaas erg vermoeid uit. Dat vertaalt zich in het begin van hun set in een vrij routineuze performance. Gelukkig verandert dat snel tijdens ‘I Know What I Am’. De Britten lijken zich dan plotseling snel op te laden ondanks de vrij flauwe respons uit het publiek en leveren een mooi stukje gitaarrock af. Klassieker ‘Diamonds and Pearls’ mag het optreden triomfantelijk afsluiten voor de drie moe maar voldaan terugkeren naar Southampton.

Blood Red Shoes mogen hun landgenoten opvolgen in de Phoenix-tent en trekken al bij geniale opener ‘Welcome Home’ de aanwezigen serieus op dreef. Daags na hun uitverkocht concert in de Botanique wordt de set voorzichtig ingekort tot een zorgvuldige mix van nieuwe nummers en vooral enkele oude songs als ‘Cold’, ‘I Wish I Was Someone Better’ en ‘Don’t Ask’ die een handvol crowdsurfers opleveren. Wat vooral opvalt is de maturiteit die de band plots uitstraalt, Carter en Ansell lijken samen met de opname van hun kersverse titelloze album volwassen te zijn geworden en spelen het festival in een oogwenk plat.

De Apollo-tent barst al vroeg in de avond bijna uit haar voegen wanneer De Jeugd van Tegenwoordig hun opwachting maken. Er is niet veel meer nodig dan ettelijke stevige beats en denderende drops om de planken vloer bijna aan splinters te springen.

Op de releasedatum van hun nieuwste ‘By Absence Of The Sun’ mag Triggerfinger een thuismatch komen spelen. Veel punten worden er echter niet gescoord. Pas na drie kwartier komt er verder dan de eerste rijen wat beweging in de Apollo wanneer het drietal plichtsgetrouw hun oudere nummers inzet. Voor het overige gaan Ruben Block en de zijnen als een rockspeer door hun nieuwe songs heen, zodat de show alweer gedaan is wanneer we het net wat warmer krijgen.

Het is aanschuiven tot ver buiten de tent voor The Prodigy. Paaspop moet zich ontladen na een warme dag en krijgt met deze ultieme headliner waar voor hun geld. De Britten brengen een spectaculaire raveshow die met momenten naar adem doet happen, en dan zwijgen we nog over het lichtspektakel. Voor de liefhebber was dit spek voor de bek, al leek de random festivalganger het op dit late uur na grootste hits ‘Firestarter’ en ‘Breathe’ voor bekeken te houden en naar frissere oorden te zwerven.