Verslag Parov Stelar Band in het Koninklijk Circus op 06.11: gelukkig was er de sax

door Wouter Ollevier

Parov Stelar, het alter ego van de Oostenrijker Marcus Füreder, is een buitenbeentje. Als één van de belangrijkste grondleggers van de electroswing is zijn invloed immers niet te miskennen. Maar ook als producer scheert de man hoge toppen. Met ‘The Princess’ bracht hij in 2012 een opvolger uit voor zijn alom geprezen plaat ‘Coco’. Gisteren hield Füreders band halt in het Brusselse Cirque Royal. Reeds weken op voorhand was het concert uitverkocht. Vooral in Franstalig België is Stelar immers big. Dat de verwachtingen groots waren, werd geïllustreerd door de swingende dansmoves die reeds anderhalf uur voor aanvang van het concert, onder begeleiding van de bijzonder gesmaakte muziek van de dj uit het voorprogramma, stevig werden geoefend.

parov stelar The Princess

Retro projecties leidden het concert stijlvol in. ‘The Princess’ leek een oude interbellumfilm te gaan worden in een 21ste eeuws jasje. Met een strakke bas, stevige drums en een sterk ingevallen blazerssectie ving het concert aan. De hoogtepunten waren voor de hand liggend: met ‘Libella Swing’, ‘Jimmy’s Gang’, ‘Homesick’ en het enig fijne ‘The Phantom’ ging de set onvermoeibaar door. Zangeres Cleo Panther, die opvallend (en zelfs ietwat storend) mainstream Amerikaans klonk, bespeelde het publiek keer op keer. De band kwam ook bijzonder dankbaar over, en toen Stelar himself het woord nam, stuurde hij een erg oprechte merci in de richting van het Brusselse publiek. ‘The Mojo Radio Gang’ was daarna het orgelpunt van een heel snedige set.

De jazzy sounds die de muziek van Stelar zo kenmerken, werden echter vaak door al te zware electrobeats overstemd en meer dan eens vonden we dat het collectief voor de gemakkelijkste oplossing koos. Het leek het publiek echter niet te deren, het grootste deel van het halfrond stond een ganse avond energiek recht op de banken en ging tekeer als in een discotheek. Een feestje was het dus zeker, maar het écht gehoopte muzikale orgasme bleef uit. We waren getuige van een gesmaakte passage van een pionier, maar ook niet echt veel meer dan dat.

Website Parov Stelar

In het Koninklijk circus staan binnenkort ook nog Foals (11.11) en Vampire Weekend (20.11). Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.