Verslag Hudson Mohawke, Acid Arab en Recondite, Dour Festival dag 5, 19 juli 2015

door Daan Leber

Zondag, de laatste dag van Dour, was de dag waarop we ontdekten dat we sokken te weinig en drank te veel meehadden. Ondanks het opstapelende slaaptekort vonden wij toch ons laatste restje energie om nog eenmaal alles te geven.

Recondite

Vijf dagen heeft het moeten duren voor we de beklimming naar de verplaatste Red Bull Elektropedia Balzaal aandurfden. Uiteindelijk was het Recondite die erin slaagde om ons tot daar te begeven. In zijn langspelers durft de man wel al eens de ambient-tour opgaan, maar wij hadden ons aan een set verwacht die meer in de lijn lag van zijn energieke ep’s en singles. Al bij aankomst merkten we dat de gigantische openluchtstage zich niet perfect leende voor de eerder atmosferische techno van de Duitser. Hoewel elk spoor van intimiteit ontbrak, kon zijn set ons toch overtuigen. In de namiddagzon werd een eerste feestje van de dag gebouwd.

acid arab

Het Parijse tweetal van Acid Arab beloofde op papier een spannende en dansbare combinatie te worden. Ze vermengen, zoals hun naam al suggereert, acid house en electro met Arabische invloeden. Aan het begin van de avond mocht het tweetal, live aangevuld met een derde persoon, hun zinderende mix op Le Labo loslaten.

Meteen konden wij verbanden leggen met het Nederlandse Caïro Liberation Front, al speelde het Franse trio een meer gestructureerde set dan hun Nederlandse collega’s. Zo misten we wel de spontaniteit die de Tilburgers dan weer in hun optredens brengen. Toch hield dit het publiek niet tegen om Le Labo om te toveren tot een broeierige feestclub. Naarmate de set vorderde kwamen niet enkel house en electro aan bod, maar konden ook wat subtiele hiphopinvloeden ontwaard worden. Afsluiten deden de jongens met een lang uitgesponnen en zinderend ‘Zhar’.

hudson mohawke

Om het feest verder te zetten, begaven we ons naar Hudson Mohawke in de Boombox. Door de annulaties van Skepta en Pusha T was de zondag onthoofd qua hiphop, maar een set van de Schotse invaller staat altijd garant voor een gelijkaardige, ongebreidelde energie. De grootste vraag was echter in wat voor lijn zijn optreden zou liggen. Zou er nog steeds voor TNGHT-achtige bangers gekozen worden, of werd geopteerd voor werk dat in de lijn ligt met zijn laatste worp ‘Lantern’? Uiteindelijk bleek het een combinatie van de twee te zijn. In de laatste twintig minuten werden we zelfs compleet, maar aangenaam, verrast: happy hardcore-achtige nummers, in de stijl van A.G. Cooks set van donderdag, werden aan onder andere SOPHIE z’n ‘Hard’ gekoppeld. De Schot wist maar al te goed wie hij moest vervangen, en draaide als slotnummer ‘Runaway’ van Kanye West en Pusha T. Aan het einde bleven we toch oook p onze honger zitten. Hoewel HudMo duidelijk een minder voor de hand liggende set bracht, hadden wij het gevoel dat het toch net dat tikkeltje avontuurlijker mocht.

Op zoek naar meer Dour-verslaggeving? Check onze reviews, foto’s en Instagram.