Verslag Rock Herk dag 1 op 12 juli – gevarieerde line-up

door Pieter Malliet

Een jaar nadat Rock Herk voor het eerst betalend werd, is het festival alweer aan een nieuwigheid toe. Om het natuurschoon van Park Olmenhof te ontzien zag de organisatie zich genoodzaakt het hele gebeuren enkele honderden meters verderop te laten doorgaan op en rond de gemeentelijke sportterreinen. De totale oppervlakte lijkt aanzienlijk kleiner, al hebben we daar op deze openingsdag niet veel last van. Hoewel we volop in de vakantieperiode zitten, en een heleboel werkmensen dan nog eens de brug maken, komt de publiekstoestroom traditiegetrouw wat traag op gang.

Toch is de opkomst voor het Hoeseltse Longlost reeds meer dan behoorlijk. Gebruik makend van loops en samples brengt het trio een vorm van postrock die teruggrijpt naar de tijd voor de term officieel gelanceerd werd. Dit laat hen toe uitstapjes te maken naar metal, noise en hier en daar zelfs een vleugje dreampop. De bassist neemt op de hogere snaren geregeld een soort gitaarpartij voor zijn rekening, waardoor de drummer bij momenten eerder instaat voor het leggen van de groove dan om het tempo erin te houden. We vinden dit alvast een erg geslaagde opener.

Op naar het podium van de Club waar These Mountains Are Goats, euh…pardon, Ghosts de boel snoeihard op gang trekken. Onder de geamuseerde blik van de jongens van Temples werkt brulboei Kris Clerx de eerste twee nummers immers af met een geitenmasker op zijn tronie. De band speelt erg gedreven, energiek rammelende hardcore waarin op tijd en stond een welgemikte hardrocksolo zijn plaats vindt.

Terwijl het geserveerde bier niet langer van Limburgse makelij is, zijn de groepen dat de eerste twee uur van het festival nog wel. Voor een flinke brok traditionele, instrumentale postrock ben je bij het jeugdige Clouds On Elektricity aan het juiste adres. Het geheel wordt erg verfijnd uitgewerkt, maar komt na een tijdje wat langdradig en voorspelbaar over. Dat kan natuurlijk voorvallen als je kiest voor zulke genreoefening.

Minder makkelijk in een keurslijf te wringen valt het Gentse Oathbreaker. Hun hardcore neigt bij momenten fel naar deathmetal, terwijl tegelijkertijd een vleugje surfgitaar niet lijkt te misstaan. Van de manier waarop Caro Tanghe vol overgave het laatste restje lucht uit haar longen perst gaan je haren willens nillens rechtstaan.

Indierocksensatie BRNS koppelt melodieuze zanglijnen en tegendraadse ritmes aan een enorm muzikaal vakmanschap. De frequent gebruikte samenzang wordt ook live haast tot in de perfectie uitgevoerd. Afsluitend met ‘Mexico’ en ‘Our Lights’ laten ze de toeschouwers hongerend naar meer achter.

De award voor meest energieke liveset van deze eerste dag geven we met plezier aan het Groningse Traumahelikopter. Staand achter zijn drum legt Roel van Merlot de band een verschroeiend tempo op. Met zichtbaar plezier raast het drietal door een snedig halfuur punkerige garagerock. Zanger-gitarist Mark Lada duikt van het podium en werkt een deel van het optreden af tussen het publiek dat dit uiteraard erg kan smaken.

Iets heavier gaat het eraan toe bij Psycho 44. Terwijl hun mix van stoner en hardrock de tent op haar grondvesten laat daveren, wordt ‘All My Demons Have Distortion’ luidkeels meegebruld.

Waar je er aanvankelijk niet kan naast kijken dat het Britse Temples zowel muzikaal als qua uiterlijk wel heel gestileerd voor de dag komt, speelt het jeugdige viertal alle eventuele bezwaren langzaam maar zeker naar de vergeethoek. Ze nemen je overtuigend mee op een psychedelische trip naar de jaren 60, en brengen je zachtjes bedwelmend in vervoering. Als ze dan nog eens op de proppen kunnen komen met een ijzersterk nummer als ‘Shelter Song’, kan het natuurlijk helemaal niet meer stuk.

Laat op de avond doen de Kortrijzanen van SX en Amenra, hoe contrasterend ook, elk met succes hun eigen ding. Terwijl eerstgenoemde band rond de in een catsuit gehulde zangeres Stefanie Callebaut de Main Stage volledig inpakt met hun zweverige, hitgevoelige syntpop, dompelen laatstgenoemde sludgerockers de Club overtuigend onder in een allesverkillende duisternis.

Longlost Facebook
These Mountains Are Ghosts website
Clouds On Elektricity Facebook
Oathbreaker tumblr
BRNS website
Traumahelikopter Facebook
Psycho 44 Facebook
Temples Facebook
SX website
Amenra Facebook

Rock Herk website