Foto’s + verslag Rock Werchter dag 3, 27 juni 2015

door Beau Janssens

Terwijl Kanye West de gemoederen deed bedaren op Glastonbury, kreeg Rock Werchter gisteren net een rustiger dagje voor de kiezen. Onze man zigzagde tussen de verschillende tenten en kwam terug met dit verslag. Geert Vandepoele trotseerde de Brabantse klei om foto’s te nemen voor Indiestyle en Enola.be.

Rock Werchter dag 3, dan verkiezen we al eens een rustig indiefolkbandje om de dag mee te beginnen. Gelukkig voor ons was daar Other Lives. De sfeer in de tent kwam wat traag op gang en het leek alsof iedereen met zijn gedachten nog bij de pintjes van de avond ervoor zat. Toen de Amerikanen echter wat meer punch in hun spel staken en de nummers mooie explosieve ontplooiingen kregen, gingen de handjes toch met gemak op elkaar. Het was fijn ontwaken in The Barn.

Wie dacht dat Royal Blood voor zijn tweede doortocht dit weekend minder volk zou trekken, onderschatte duidelijk hun populariteit. De wei was alweer goed gevuld voor de Britse blues-macho’s. Al snel bleek waarom; hun muziek was hard genoeg voor de stoere metaldudes, bluesy genoeg voor de oudere rockers en meezingbaar genoeg voor de doorsnee Studio Brussel luisteraar. Toch bleek het materiaal nog niet sterk genoeg om een uur lang te boeien waardoor de boys dikwijls naar spierballengerol grepen om de aandacht erbij te houden. Weinig diepgang dus, maar daar was blijkbaar niemand naar op zoek en de toehoorders incasseerden de beuken maar al te graag.

Seinabo Sey betrad het podium met een kwartier vertraging. Dat had echter niets met sterallures te maken. De luchtvaartmaatschappij had namelijk een deel van de instrumenten van haar band kwijtgespeeld. Omdat ze absoluut niet wilde cancelen, staken ze nog snel een verkorte akoestische set in elkaar. Gelukkig beschikte de dame over een stem die zelfs deze intieme uitvoering van haar songs volledig kon dragen. Dat werd eens zo duidelijk tijdens een nieuw, a capella gebracht nummer waarmee ze de KluB C helemaal stil kreeg. De tent hing aan haar lippen en werd uiteindelijk beloond met een massaal mee gescandeerd ‘Younger’.

The War On Drugs op de Main Stage van Rock Werchter leek op papier misschien wel een vreemd idee, aangezien de heren een goed jaar geleden nog in de Rotonde van de Botanique stonden. In de tussentijd groeide ‘Lost in the dream’ echter uit tot een moderne klassieker en in de praktijk bleek de combinatie van hun licht psychedelische folk en een stralende zon perfect te werken. De magie die vorig jaar op Pukkelpop naar boven kwam, hier er echter niet in de lucht, dat was waarschijnlijk het enige nadeel van hun stek op het hoofdpodium. Adam Granduciel liet zijn fluwelen gitaartouch weelderig vieren, wat leidde tot lang uitgesponnen versies van onder meer ‘Under the pressure’ en ‘Dissapearing’. We zagen een magistraal concert waarop het heerlijk wegdromen was.

What was the best thing you’ve seen so far?“, *dronken Hollander roept ‘Noel Gallagher’, “That is correct“. Lachen en gieren geblazen bij Noel Gallagher en zijn High Flying Birds, ware het niet dat hij datzelfde mopje een week geleden op Best Kept Secret ook al eens maakte. Je raadt het dus al, mister Gallagher kwam weer routineus zijn zaakje doen. Op autopiloot kabbelde hij een uurtje door zijn songs op het hoofdpodium. Nog snel even de obligate Oasis-klassiekers erdoor jagen en het klusje was alweer geklaard, on to the next one.

Damien Rice maakte indruk in een tot de nok toe gevulde Barn. Het was imposant om te zien hoeveel bezieling de man in zijn spel kon leggen en zo in zijn eentje een publiek stil wist te krijgen. De Ierse bard was bovendien voorzien van een arsenaal aan effecten waarmee hij onder meer ‘9 crimes’ tot een zinderend hoogtepunt leidde. Bij momenten schuurden zijn songs tegen het melige aan, maar hij bracht ze met zo veel emotie en overtuiging dat we toch een uur en een kwartier geboeid naar zijn verhalen bleven luisteren.

Rock Werchter gaat vandaag zijn laatste dag in met onder andere The Vaccines, Circa Waves en Kasabian op het programma. Voor meer info kan je hier terecht.