Verslag Sharon Van Etten + Sam Amidon, Botanique Brussel, 17 april 2015

door Tiffany Devos

Les Nuits Botanique zijn nog niet eens begonnen en toch programmeert Botanique al double bills die ferm de moeite zijn. Met Sam Amidon en Sharon Van Etten op één podium waanden we ons even in songwriterheaven.

Sam Amidon bediende zich vrijdagavond van banjo, een valse viool en gitaren om zijn countryfolk-universum van schoonheid te voorzien. Aan zijn korte maar degelijke set was te merken dat de Amerikaan eigenlijk al voorprogramma’s ontgroeid is. Heel wat podiumervaring en publieksinteractie resulteerde in een zelfverzekerde maar sympathieke présence. En niet dat hij op z’n eentje de aandacht er niet bij kan houden, maar we waren toch blij toen Brusselse muzikant Fred ‘Lyenn’ Jacques assistentie verleende op bas en elektrische gitaar.

DSC05860b

Nog geen jaar na haar laatste passage, stond de Amerikaanse Sharon Van Etten opnieuw op de Brusselse planken. Vorige keer nog met een nieuwe cd onder de arm, deze keer met een ep in het vooruitzicht. We kregen er minder uit te horen dan verwacht, maar in ruil werden we wel getrakteerd op een uitstekend opgebouwde setlist met oud en nieuw werk.

Van Etten opende wat gezapig met songs uit haar laatste album ‘Are we there’, switchend tussen elektrische en akoestische gitaar en omnichord, maar koos daarna vooral voor haar relatief snellere werk. We waren blij met die vaart in de set, want eindelijk werd ‘Magic chords’ nog eens uit de kast gehaald, maar toch blijven rustpunten, zoals het nieuwe –under construction– nummer dat ze op haar eentje bracht en haar bijna tot tranen toe bewegende slepende afsluiter ‘Love more’ uit tweede plaat ‘epic’, hoogtepunten vormen.

DSC05883b

Daar bovenop krijg je live nog eens de innemende podiumprésence van de singer-songwriter, die je niet kan vertalen naar plaat, er gratis en voor niets bij. Wanneer je songs de gewoonte hebben om ingewanden in de knoop te leggen en hartjes doormidden te snijden, dan is het een voordeel om al dat emotioneel rollercoasteren te kunnen relativeren. Van Etten vangt de bindteksten op met lichte en positieve opmerkingen, glimlachende grapjes en maakt daardoor onder een glaasje rode wijn de hartenzeerreis ietsje eenvoudiger. Want ondanks wat de SVE-tissues aan de merchandise-stand beweren, mag het geen cryfest worden.

Terwijl Van Etten zingt (mét haar indrukwekkende stem) zoekt ze tussen haar donkere harengordijn vooral oogcontact met harmonie-partner-in-crime Heather Woods Broderick aan de keys of staart ze door de aanwezigen heen. Naar eigen zeggen omdat ze zou beginnen wenen wanneer ze mensen ziet meezingen. Zo verbergt de zangeres zich toch nog wat van het publiek waarmee ze al zoveel gedeeld heeft, een stukje mysterie behoudend.

Setlist:
Afraid of nothing
Taking chances
Tarifa
Give out
Save yourself
Break me
Tell me
I don’t want to let you down
Nieuw nummer dat misschien Make me wait heet
All over again
Magic chords
Your love is killing me
Serpents

Encore:
Don’t do it
Love more

Sam Amidon website

Sharon Van Etten website

Botanique programmeert nog onder meer Flying Lotus, Godspeed You! Black Emperor en Ghostpoet in het kader van Les Nuits Botanique. Meer info is te vinden op hun site.