Verslag STUFF. + Joy Wellboy, Les Nuits Botanique, 11 mei 2015

door Thomas Konings

Gisteren was er een heleboel aan de gang in de Botanique. In de Chapiteau speelden Marina & Diamonds (check een verslag en foto’s daarvan hier). In de Rotonde was er een releaseshow van Roscoe met voorprogramma Fabiola (foto’s daarvan hier) en naprogramma STUFF. (verslag daarvan hieronder). Tot slot speelde Joy Wellboy in het Grand Salon De Concert (verslag daarvan hieronder) en concerteerde Briqueville in de Orangerie (foto’s daarvan hier).

In het Grand Salon mocht Joy Wellboyde avond aftrappen. Het duo speelde er voor een zittend publiek, niet meteen de beste omstandigheden voor een band die electro-pop maakt. Nu werd hun muziek – in een poging zich naar de setting te schikken? – ook niet echt sprankelend gebracht. De hooks waar het genre op teert ontbraken en slechts één hitje had een kritische journalist van zijn stoel gekregen. Zei Wim Janssens halverwege het optreden: “We hebben net in Baden gespeeld. Nu zijn we ontspannen, iets te ontspannen misschien?”, dan konden wij enkel beamen dat wat pit in de set inderdaad ontbrak.

STUFF. op #LesNuits

Een foto die is geplaatst door Indiestyle.be (@indiestylebe) op

Van Marina naar STUFF., het leek een grote stap. En toch hadden de acts iets gemeenschappelijk: het losbandige plezier dat ze allebei met hun muziek overdroegen aan het publiek. Waar je bij een heleboel jazzy bands zowel op het podium als in de geluidsgolven stuit op een zekere niet echt aantrekkelijke ernst, pakten de jongens van het nieuwe Belgische paradepaardje het anders aan. Ze gooiden heerlijk cheesy geluiden in de mix – oke, soms overdreef de groep er ook wel mee – wisselden van ritme alsof ze huppelend van been veranderden en toonden hoe plezant experimentele muziek ook kan zijn.

Dat wilde echter niet zeggen dat de set die de jongens maandag brachten al te lichtvoetig was. Een STUFF.-show komt tegelijkertijd geïmproviseerd en strak en afgemeten over. Dankzij een sterke timing wist het vijftal mooi synchroon in één seconde de sfeer van relaxt naar indringend om te schakelen. Daarbij teerden ze vooral op een instrumentale variant van soul, een muzikaliteit waarvan je vooral voelde dat ze klopte. Bovendien speelde het quintet voortdurend met verwachtingen door steeds een trucje uit de mouw te toveren dat je niet zag aankomen.

Een groot deel van de tickethouders was na de releaseshow van Roscoe weer vertrokken – wat mogelijk met het late aanvangsuur van STUFF. hun optreden te maken had – maar de afsluiter leek er zich niet veel van aan te trekken. Het concert stoomde heerlijk door zonder focus te verliezen en leek met de minuut wel intenser te worden. Als toeschouwer geraakte je daardoor steeds meer bevangen in de trance van het moment.

En zo kon je het spannendste van Les Nuits ook maandag weer beleven in een half gevulde Rotonde. STUFF. speelt binnenkort op een heleboel festivals, pik er zeker één van hun shows mee.

STUFF. Facebook

Joy Wellboy website

Les Nuits Botanique programmeren de komende dagen nog Tobias Jesso Jr. (13.05), Lapalux (15.05) en TOPS (16.05). De volledige concertagenda vind je op de website van de Botanique.