Verslag Team William + Faces On TV, Vooruit Gent, 24 april 2015

door Alexander Spriet

Juicht ende jubelt: Team William is terug! Toen de band na zijn in 2009 verschenen debuut compleet van de radar verdween, vreesden we er nooit nog iets van te gaan horen. Maar zie, zes jaar en enkele personeelswissels later stelde de groep op vrijdag 24 april dan toch haar tweede plaat ‘Drama’ voor in de Gentse Vooruit.

Voor het zover was mocht Faces On TV echter tonen wat ze in hun mars hebben; en dat bleek heel wat te zijn. Met slechts een handvol nummers etaleerde de groep rond Jasper Maekelberg haar veelzijdigheid. Na een zacht ontluikende intro leek het wel een donker broertje van Oscar & The Wolf, terwijl we even later het gevoel hadden met een exotische, verre neef van Balthazar te maken te hebben. De Radiohead-vibe in afsluiter ‘Run against the stream’ liet ons uiteindelijk achter met een hongerig gevoel naar meer.

Gelukkig konden we ons nog tegoed doen aan het rijkelijke buffet van compromisloze indiepop dat Team William ons vervolgens voorschotelde. Het was een blij weerzien met de band die de zomer van 2009 wist te kleuren met hitjes als ‘You have my heart, okay’ en ‘You look familiar’. Sindsdien is er echter heel wat veranderd. Zo worden kernleden Floris De Decker en Arne Sunaert tegenwoordig bijgestaan door drummer Matthias Dillen (School Is Cool) en bassist Nils Tijtgat (Protection Patrol Pinkerton). ‘Drama’ klinkt bovendien een flink stuk duisterder dan zijn voorganger en verwijst veel nadrukkelijker naar de synthpop van de jaren 80.

Live viel daar eigenlijk bijzonder weinig van te merken. Het Team stond er als vanouds en speelde een levenslustige set waarbij oud en nieuw werk naadloos bij elkaar aansloten. Sobere opener ‘Ocean fire’ deed het geroezemoes in de zaal verstommen en ‘London lofi’ zorgde voor de eerste instemmende knikjes. Dankzij ‘Lord of the dogs’ gingen deze dan over in goedkeurende danspasjes, al bleef het jammer genoeg wel voornamelijk bij voorzichtig geschuifel. We kunnen dat het viertal op het podium maar moeilijk verwijten. Vooral Arne Sunaert – The Artner voor de vrienden – stuiterde enthousiast in het rond en kon daarvoor gelukkig op een schier oneindig aantal bananen rekenen om hem van de nodige energie te voorzien.

Van de nieuwe nummers bleef vooral het mooie en rustige ‘Feel u’ ronddwalen in onze bovenkamer, al is ook single ‘1995’ een uiterst hardnekkige oorwurm. ‘Close enough’ wist dan weer de ongedwongen speelsheid van Two Door Cinema Club te benaderen en ‘A new country’ bleek een vette knipoog in de richting van Arcade Fire. Afsluiter ‘Into the night’ ten slotte moest het publiek dansend de nacht doen ingaan, maar het was toch vooral toegift en oude bekende ‘You look familiar’ die het volk voor een laatste maal in beweging bracht. Zo konden we voldaan de tocht huiswaarts aanvatten, hopend dat onze volgende ontmoeting met Team William minder lang op zich zal laten wachten.

‘Drama’ ligt sinds 17 april in de winkelrekken en wordt verdeeld door Keremos.

Democrazy brengt de komende tijd ook nog onder andere The Hickey Underworld (16.05), Waxahatchee (31.05) en East India Youth (07.06) naar Gent. Info, tickets en een volledige concertkalender vind je hier.

Faces On TV op Facebook

Team William op Facebook