Verslag Two Door Cinema Club + Dog Is Dead in de AB op 14.03: even zomer in het land

door Louis Janart

Gelukkig was de sneeuw al wat gesmolten en waren de autosnelwegen richting Brussel volledig vrij en veilig te noemen, want de avond voordien werd het concert in Rijsel van Two Door Cinema Club nog afgelast. Misschien zorgde die extra dag rust voor de Noord-Ieren wel voor wat extra energie in hun laatste optreden op het Europese vasteland?

De avond begon met Dog Is Dead. Deze groep van vier uit het Engelse Nottingham staat komende zondag in de iets kleinere ABClub maar mocht al even proeven van het grotere werk. Hun leuke debuut ‘All Our Favourite Stories’ zorgde voor een goed volgelopen zaal en hun muziek werkte aanstekelijk bij het grotendeels jongere publiek dat stond te wachten op Two Door Cinema Club.

Een mix van elektropop en rock kreeg de kijklustigen al bij de start van het derde nummer volledig op de been en deze nog jonge groep wist duidelijk al hoe er de vaart in te houden. Spontaniteit is hen niet vreemd wanneer ze heel snel reageren op iemand uit het publiek die er komende zondag duidelijk ook bij zal zijn wanneer hij “See you on Sunday” schreeuwt. Het ideale signaal voor de groep om 5 gratis kaarten weg te geven aan de eerste die een ‘high five’ weten te plaatsen met de bassist.

Zoals het meestal gaat bij een voorprogramma was het na een half uur al afgelopen. Knap optreden, dat zeker, en voor velen een aangename kennismaking. Lang geleden dat we nog zo goed opgewarmd waren en voor wie vindt dat dit naar meer smaakt: er zijn nog kaarten voor hun concert op zondag.

De muziek tussen de twee concerten door liet het al raden dat Two Door Cinema Club klaar was om een dansbare set op ons los te laten al was de keuze voor de jaren 90-dance misschien niet volledig het ding van een volgelopen Ancienne Belgique. Het stemde ons wel benieuwd naar wat de Noord-Ieren op het Franse Kitsun√©-label er in een grotere zaal van maken na geslaagde optredens op de festivalweides in Werchter en Kiewit. Het dankbare publiek liet al meteen van bij opener ‘Sleep Alone’ blijken dat ze mee wilden in het “dansen, dansen, dansen” dat Alex Trimble en de zijnen voor ogen hadden.

Van bij het begin lag het tempo hoog en binnen het kwartier kregen we ook ‘Undercover Martyn’ en ‘Do You Want It All’ op ons afgevuurd. Sterk openen heet dat dan. Na de sneltreinvaart van het begin ging het er tijdelijk wat trager aan toe en stonden de dansbenen van de fans even stil, maar langer dan twee nummers duurde dit niet. Met ‘Sun’ en Alex Trimble aan de synthesizer werd daar al snel verandering in gebracht en werd opgebouwd naar het midden van de set.

Slechts 2 albums heeft de groep momenteel onder de arm, met vooral uit de eerste plaat ‘Tourist History’ heel wat bekend in de oren klinkende singles. Uitblinken in diepgravende teksten of beklijvende momenten zullen ze nooit doen, al blijven we “She spoke words that would melt in your hands” uit het begin van de set nog altijd een leuke oneliner vinden. Tijdens ‘Eat That Up, It’s Good For You’, dat zoals bijna altijd vlak voor de bisronde komt, werd alles uit de kast gehaald en kwamen de grote ballonnen uit de lucht gevallen. Van vermoeidheid bij de groep was er geen sprake (dank u Franse sneeuw) en ook het publiek was klaar om nog een laatste keer de benen los te gooien en kreeg dan ook waar het om vroeg.

De traditionele drie songs durende bisronde met ‘Come Back Home’en afsluiter ‘What you know’ liet de AB nog een laatste keer uit zijn dak gaan en we zijn er dan ook van overtuigd dat niemand gisteren ontevreden naar huis ging. De nummers van Two Door Cinema Club werken dus ook wanneer de zon niet op ons gezicht brandt, de geur van gras onze neus niet prikkelt en het enthousiasme moet opgewekt worden met de hulp van lasers, stroboscopen en andere ballonnen.

Wat de groep in petto heeft voor hun derde album kregen we niet onmiddellijk te horen, maar zeker is dat het in dezelfde dansbare lijn zal liggen. Want dat is waar deze jongelui het best in zijn: aanstekelijke en dansbare elektropop maken die telkens opnieuw garant staat voor een leuke avond.

De AB programmeert binnenkort onder meer Dog Is Dead(17.03) Adam Green & Binki Shapiro (20.03), IAMX (28.03) en Skip The Use (29.03). Kijk hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Website Two Door Cinema Club

Website Dog Is Dead