Verslag YAWNS, Huis van Houdini in Bellewaerde, 13 november 2014

door Tiffany Devos

Hoe vaak krijg je de kans om in een verlaten en donker Bellewaerde te dwalen? Nooit. YAWNS besloot iets aan die weinig opbeurende kansberekening te doen. Het pretpark kreeg een mailtje om het viertal uit de Kempen hun nieuwe single ‘Lucid dream’ te laten voorstellen in het Magische Huis van Houdini. Zo gezegd, zo gedaan en zo kwam het dat wij gisterenavond onze weg zochten door het donkere park naar de bedwelmende attractie.

DSC00769bc

Na even te checken of we voldeden aan de lengtekwalificaties werd een drankje in onze handen gestopt op de tonen van Phoenix. Al erg snel bleek dat het publiek heel select zou blijven. Wanneer we plaatsnamen op de woonkamerbankjes en de veiligheidsbeugels zich sloten, schatten we dat er zo’n 40 man aanwezig was.

Het openingsnummer van de psychedelische poppers YAWNS fungeerde vooral als opwarmertje en als spanningsmaker voor wanneer het huis echt zou gaan draaien. Tijdens het tweede liedje kregen we een kort voorproefje, maar het was wachten op de nieuwe, alweer sixties-geïnspireerde single ‘Lucid dream’ om het volledige effect van Houdini’s mansion te voelen en het magische oog op de vloer te zien verschijnen. Daartussen scoorde de band wel nog met hun gitaargedreven Justice-cover van ‘We are your friends’. Het huisdraaien zette zich daarna nog voort tijdens hun Afrekeninghit ‘I want to go where nobody knows my name’. En met bis ‘White lights’ leverden ze een afsluithattrick af.

DSC00745b

Het is nooit een geheim geweest dat wij vanaf onze eerste kennismaking met YAWNS meteen verkocht waren. We kozen het gezelschap in samenwerking met TrixTrax als opener voor ons 5 jaar Indiestyle-feest en schreven sindsdien enkel lovende reviews over de steeds sterker wordende groep. Dat is deze keer dus niet anders. Als je als beginnend bandje een set van zeven nummers speelt, drie ervan ronduit hits zijn en je daarbovenop ook nog eens een liedje van Justice naar je psychedelische hand weet te zetten, dan kan het bijna niet meer stuk.

De originele rakkers van YAWNS stelden ‘Lucid dream’ voor op een ongeziene en exclusieve manier die we niet snel zullen vergeten. Hun signature sound met jaren 60-invloeden werd door het huis bovendien voorzien van een extra dimensie die het psychedelisch effect die gitaren soms kunnen voortbrengen nog zoveel keren versterkte.

Als je voor de voorstelling in Bellewaerde geen ticket bemachtigde, kan je YAWNS binnenkort ook live zien in Lochristi tijdens The Next Big Thing On Tour (29/11, info & tickets). Check de Facebook-pagina van de groep voor meer concerten.