Warhola gaat kopje onder in de AB

door Thomas Konings

Drie jaar nadat Oliver Symons met Warhola de Rock Rally won, mocht hij opnieuw het grootste podium van de AB betreden. In de tussentijd verwierf de veelgevraagde producer faam met Bazart, verfijnde hij de esthetiek van zijn soloproject en bracht hij de veelbelovende ep ‘Aura’ uit. Met de kersverse, goed scorende single ‘Jewels’ op zak, moest het in de Ancienne Belgique een homerun worden.

Dat werd het echter niet. Het was héél lang wachten tot de show een beetje los liep en eigenlijk kwam dat moment er pas bij het laatste nummer – ‘Jewels’, natuurlijk. Opeens kreeg je een dynamische band te zien met een zanger die er echt zin in leek te hebben en een sound die het publiek van de voorste tot de achterste rij kon bereiken. Daarvoor was dat alles niet het geval: het oudere materiaal van Symons klonk log en drammerig, en miste alle spanning die Warhola normaal zo’n boeiend project maakt. Elk nummer leek bovendien oneindig lang uitgerekt te worden. Dat had voor een spel met een opbouw en climax moeten zorgen, maar had eerder het omgekeerde effect. In kleinere zalen (zoals de AB Club vorig jaar) bewees de vijfkoppige band met een dik, bezwerend geluid nochtans te kunnen overdonderen. Daarvoor bleek de zaalcapaciteit gisteren iets te groot.

Je kreeg ook het gevoel dat deze show gewoon veel te vroeg in de carrière geprogrammeerd stond: een aanzienlijk deel van de set moest gevuld worden met nog onuitgebracht materiaal – geen sinecure om mensen bij de les te houden. Die nieuwe nummers gingen dan weer wel interessante richtingen uit: er was een r&b-liedje met een soort van zwaar bewerkt rap-stukje dat zelfs wat aan Drake deed denken – meteen het enige nieuwe liedje dat ons echt wist te charmeren. Verder hoorden we een stukje gierende synths dat bruut de orde verstoorde en twee verrassend ingetogen songs, die al hun effect misten en verzopen in de grote zaal. De cover van dienst was er eentje van ‘Slide’, de samenwerking van Calvin Harris en Frank Ocean. Ontdaan van alle funk bleef er een overdreven serieus staaltje muziek over dat in hetzelfde bedje ziek was als Symons’ eigen werk.

In 2014 won Warhola de Rock Rally puur op basis van de prestaties in de voorrondes en niet dankzij de slappe performance in de finale. De grote zaal van de AB bleek drie jaar later nog steeds een onoverwinbaar obstakel. Het is altijd een beetje hit or miss met concerten van deze band: helaas ging het gisteren helemaal de foute kant op.