Waxahatchee en Indigo Sparke houden het klein in de Bourlaschouwburg

door Mattias Goossens

De Bourlaschouwburg is doorgaans het toneel voor theater, maar dankzij een samenwerking tussen Het Toneelhuis en Trix stonden er zondagavond twee singer-songwriters op de bühne. Indigo Sparke en Waxahatchee brachten er uitgeklede versies van hun liedjes die contrasteerden met de grandeur van de zaal.

Met niet meer dan een gitaar in de hand en oranje uitgelicht doek achter haar kreeg Indigo Sparke vrij makkelijk de zaal stil. De Australische werkte voor haar albums samen met Adrianne Lenker (Big Thief) en Aaron Dessner (The National) en benoemde hoe raar het was om die nummers alleen te brengen. Met uitsluitend haar verstillende en bij momenten repetitieve getokkel als begeleiding, vielen de clichés in haar teksten harder op naarmate haar setlist vorderde. Zonder de goodwill van een zittend publiek zou het waarschijnlijk een pak moeilijker geweest zijn om de aandacht een half uur lang vast te houden.

Zes jaar na haar vorige Belgische passage trad Waxahatchee aan met een nagenoeg volledig nieuwe setlist. Die bestond voornamelijk uit nummers uit haar jongste album ‘Saint cloud’, al had Katie Crutchfield ook nieuwe nummers en covers van Alan Jackson en persoonlijke held Lucinda Williams bij. Ze bracht zelfs enkele nummers van Plains, haar samenwerking met gelijkgestemde ziel Jess Williamson.

Waxahatchee liet in Antwerpen vooral haar nummers spreken in een set die minder interactie bevatte dan haar voorprogramma. Zo kregen we geen anekdotes of achtergrond bij de nummers, maar moesten we haar poëtische teksten zelf maar een plaats geven. De setting leende zich nochtans prima tot verhalen. Kaal en direct hadden haar nummers daardoor soms moeite om binnen te komen – met name ‘Fire’ viel mager uit in vergelijking met de studioversie. Nieuwe songs ‘Crowbar’ en’365′ maakten dan weer wel indruk, en ook ‘Lilacs’ en afsluiter ‘St cloud’ vaarden wel bij deze intieme aanpak.

Na afloop overheerste de gedachte dat een avond met deze twee artiesten in zo’n unieke setting meer had kunnen opleveren. We hoorden in het verleden al genoeg bewijzen dat je met weinig middelen ook impact kunt maken op een podium. Met de locatie als meest memorabele element van de avond, blijf je als muziekliefhebber wat op je honger zitten.

In Trix kan je binnenkort onder meer Softcult (19.04), Only The Poets (23.04) en Ramkot (27.04) aan het werk zien. Een volledig overzicht vind je op de website van de zaal.