Weinig pit en veel pretentie bij Tsar B in de Botanique, 5 oktober 2016

door Rana Cools

Je kan ze de vrouwelijke Max Colombie, onze Vlaamse TĀLĀ of FKA twigs noemen (al zijn die laatste misschien iets te hoog gegrepen), geen enkele vergelijking gaat goed op; op Tsar B, het soloproject van Justine Bourgeus, valt moeilijk een etiket te plakken. 5 oktober trad ze op in de Rotonde van de Brusselse Botanique en wij gingen een kijkje nemen.

Op de tonen van ‘Myth’ wandelde Bourgeus vol vertrouwen het podium op in een volledig witte outfit die ons déjà vu-gevoelens gaf naar het optreden van Rihanna op Pukkelpop eerder dit jaar. Voor haar huidige concertreeks liet Tsar B haar kenmerkende achtergrond varen en koos ze voor een enkele glazen diamant waar de blauwe, roze en paarse lichten op reflecteerden. Simpel en effectief, zodat onze aandacht alleen maar naar de artieste ging. De set vervolgde met ‘Fire it’, een strak nummer met dreunende bassen waarop we de eerste danspasjes durfden zetten. ‘Swim’, haar recentste single, klonk flauwer dan op de plaat en stelde een klein beetje teleur. De trapbeat was nog steeds even sterk, maar de zangeres leek er minder zin in te hebben. Dat was dan ook onze algemene conclusie na het concert: de nummers kenden iets te weinig pit, alsof Tsar B haar Oosterse saus was vergeten kruiden.

Hoogtepunten van de avond waren meer naar het einde van de set ‘Fort’, dat op Bourgeus’ recent uitgebrachte ep verscheen, en ‘Silver lion’. De dynamiek en energie die ons oorspronkelijk zo’n fan maakten van dit project, waren daarop terug van weggeweest. Na een kort en verplicht applausrondje bracht ze vervolgens nieuw werk (waarvan de titel niet vermeld werd) en publieksfavoriet ‘Escalate’, alweer flauwer dan verwacht. Bovendien lieten de attitude en sfeer op het podium te wensen over: Tsar B voelde zich net iets te zelfverzekerd en veel verder dan een verkoopspraatje en “dank u” of “merci” kwam ze niet. Hopelijk was dit dieptepunt een eenmalig akkefietje en maakt Justine Bourgeus de hype die rond haar gecreëerd is goed met haar shows in Gent en het buitenland, want op deze manier zijn wij fan af.

In de Botanique kan je binnenkort nog onder meer Parquet Courts, River Tiber en Japanese Breakfast aan het werk zien. Check de website voor meer info en tickets.