Verslag Wolf Gang in de ABClub op 6 december – knappe indie pop vol overgave

door Tiffany Devos

Wolf Gang was op de dag van de goedheiligman te gast in de gezellig kleine ABClub voor de kick-off van hun Europese tournee. Het brein achter de bandnaam is de sympathieke twintiger Max McElligot, die eerder dit jaar met ‘Suego Faults’ een dijk van een plaat uitbracht. Het indie pop-ensemble zette zijn troeven in: grootse refreinen en dansbare synth-akkoorden. Zo zorgden ze voor een energieke set.

Het Belgische Willow zorgde in het voorprogramma voor een leuke opwarmer. Dit hippe indie rock-gitaargroepje vergaarde al wat bekendheid als winnaars van Rockvonk in 2009, eindigde als derde in Humo’s Rock Rally 2010 en haalde daarbovenop ook nog eens de publieksprijs binnen. Hoewel ze getipt werden door Studio Brussel als één van de bands die het in 2011 zouden maken, is het nog even wachten op een plaat van deze goede muzikanten – een pluim voor de drummer en de bassist – maar in januari brengen ze hun eerste single uit. We kijken er al naar uit, want de zeskoppige formatie liet een aantal scherpe nummers horen, al winnen de jongens geen prijs voor originaliteit.

Met slechts één album had Wolf Gang niet zoveel materiaal om uit te putten, ongeveer het volledige debuut passeerde de revue. Al een geluk dat de plaat volgepakt is met toppers en meezingers. Openen deden ze echter met ‘Nightflying’, dat alleen als bonustrack het album haalde, maar al snel volgde ‘Something Unusual’ en de bescheiden zomerhit ‘The King And All Of His Men’, wat het publiek tevreden stemde. Alles klonk zowat als op de plaat, er werd niet veel afgeweken van de beproefde formule van hun liedjes, behalve dat ze er de gloednieuwe veelbelovende song ‘The Kill’ aan toevoegden. Een storend element was dat de stem van Mr. McElligot te stil stond en dit pas na een stuk of vijf nummers werd aangepast.

Verder liet Wolf Gang zien waar ze goed in zijn: knappe indie pop begeleid door een elektronisch klankentapijt waar je niet stil van blijft staan. Maar het vijftal moest het vooral hebben van de charismatische en overtuigende frontman die het publiek recht in de ogen keek en de fans overvloedig betrok in het gebeuren, waardoor de AB’ers aan zijn lippen hingen. Zijn enthousiasme en goede voorbeeld spoorden het publiek aan ook zelf aan het dansen te slaan. Niet zonder ongelukken, want McElligot kegelde in zijn enthousiasme de synth in de zaal, had opeens een stuk van het microfoonstatief in zijn handen, en zijn gitaarband kwam meerdere keren los.

Inclusief de encore, waarin Wolf Gang ‘Into The Fire’, waarschijnlijk een nieuw nummer, en hit ‘Lions In Cages’ nog een laatste keer vol overgave speelde, duurde de set maar een dik uur. Helemaal niet lang, maar vrolijk werd je er wel van. Al neuriënd keerden we huiswaarts.

Setlist:
Nightflying
Something Unusual
The King And All Of His Men
The Kill
Where Are You Now
Suego Faults
Back To Back
Dancing With The Devil
Midnight Dancers
Stay And Defend
Encore:
Into The Fire
Lions In Cages

De AB zet binnenkort onder meer Echo & The Bunnymen (20.01), Loney Dear (28.01) en Little Trouble Kids (10.02) op het podium. Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info

Wolf Gang website

Album verdeeld door Warner Music