Header image

Zwangere Guy breekt de Vooruit af

door Kenny Vermeulen

De strafste rollercoaster vond je dinsdag even niet op de Gentse Halfvastenfoor, maar op het podium van de Vooruit. Met Zwangere Guy veranderde de zaal anderhalf uur lang in een kolkende wervelwind van uiteenlopende emoties.

Ik sta hier in dezelfde outfit als ik thuis draag”. In het geval van voorprogramma RonnyHuana betekent dat: een Adidas trainingsbroek en zwart shirt. Ronny doet zijn muziek naar eigen zeggen niet voor de shine maar uit pure passie. Vandaar geen Gucci pak maar een focus op zijn muziek. Zijn beats? Zelfgemaakt. Zijn teksten? Snoeihard. Zijn stage presence? Who cares. Hij alvast niet.

De Antwerpse Brusselaar geldt al enkele jaren als een van onze ruwe rapdiamanten en bewees met nummers als ‘20 lege Flessen’ en ‘Botsen’ nog maar eens dat hij alle support van Zwangere Guy verdient. Mocht een wachtrij voor een rollercoaster altijd zo hard zijn, ik stond elke dag graag aan te schuiven.

Over naar de main act van de avond: Papa ZG. Zijn show in de Vooruit was de laatste van achttien op achtentwintig dagen, na bezoeken aan de AB en Trix. Op het programma? Nummers uit zijn ondertussen al anderhalf jaar geleden gereleaste dubbelproject ‘BRUTAAL‘ & ‘BRUTXXL‘. Eindelijk. Corona bracht ook voor de man uit Brussel uitstel maar gelukkig geen afstel.

Wie is Guy? Na jaren bovenaan de Belgische rapscene kunnen we ons daar wel al een beeld bij vormen. Een bevlogen tweetalige rapper, familieman, volksmenner, racistenhater en sinds kort ook een G die niet meer drinkt. Al 1 maand en 1 dag zweert ZG de alcohol af na een volgens hem lange en zware coronaperiode waarin hij geliefden van zich afstootte. Bijhorend persoonlijk doel: stevig vermageren. Zien we binnenkort dan ook een iets minder Zwangere Guy?

Who knows. Het veranderde alvast niets aan zijn honger naar een stevig feest. “Mijn timing zit zeer strak”, rapt ZG op ‘Suave G’ en daarmee heeft hij niets gelogen. Zelfkennis is ‘t begin van alle wijsheid, quoi. Anderhalf nummer en een freestyle later die eindigde met “Negenduust. Ze zeggen ZG doe rustig aan man.” en het publiek at uit zijn hand voor de rest van de show.

Vroeg Zwangere om de zaal in twee te splitsen “tot vanachter, tot op het fokking terras boven” dan dook iedereen gretig een kant op. Vroeg Zwangere om het stil te maken dan hoorde je een speld vallen. Had Zwangere het over Antwerpen dan weerklonk boegeroep. Waarop hij krachtdadig wees op ‘t feit dat dit geen stedenstrijd moest worden. Brussel is dé stad. De aardkloot is van ons allen. En fuck alle grenzen.

Bij Papa ZG ook in deze show geen ‘bitches and ho’s’, maar teksten uit het Brusselse straatleven en zijn leven als rapper met songs als ‘Gorik Pt. 1’, ‘Waarom/Daarom’ en ‘Ici C Bx’. De setlist werd daarbij gelukkig zo opgebouwd dat het gewillige publiek geregeld naar adem kon happen.

Tracks als ‘Beter Leven’ en ‘KENNY’ brachten de kleurrijke verhalenverteller in Gorik naar boven. Bij nummer als GUTTERGANG ging het shirt uit, kwam de blote bast buiten en blafte ZG zijn boodschappen de Gentse binnenstad in. Guy heeft la haine en dat mag iedereen weten. Met de nodige pogo’s tot gevolg.

Doorheen de set stroomde de appreciatie bij Gorik voor Gent over. Van zijn eerste show als 14-jarige in de AB als toeschouwer tot de eerste shows als rapper in de Kinky Star. Zijn liefde voor Gent is groot en gemeend waardoor je nooit het gevoel kreeg dat de Brusselaar bij show achttien aan het einde van zijn Latijn zat. Of dat dit een routineklusje zou zijn geweest.

Als een brutalistische bunker bouwde Gorik dan ook tijdens deze show verder aan zijn status van ultieme Belgische rapheerser. Met twee beloftes op het einde… De eerste dat hij deze zomer alles kapot gaat spelen. De tweede? Die mochten we niet doorvertellen. Daarvoor moest je erbij geweest zijn.

In Vooruit kun je binnenkort Porter Robinson (13.04), Sylvie Kreusch (14.04) en Lander & Adriaan (21.04) aan het werk zien. Een volledig overzicht en tickets vind je op de website van de zaal.