Zwangere Guy zet als volbloedse Brusseleir de Ancienne Belgique op z’n kop

door Koenraad Stevens

Een maand na het verschijnen van eerste plaat ‘Wie is Guy?’, stond Zwangere Guy gisteren in de Brusselse Ancienne Belgique om er zijn debuut voor te stellen. De avond werd echter op gang getrokken door de West-Vlaamse hiphopformatie NTREK. West-Vlaamse hiphop: waar hebben we dat nog gehoord? Inderdaad, net als bij Het Hof van Commerce verstond ondergetekende er allemaal niet veel van (en we waren duidelijk niet alleen). Met bij momenten zeer aanstekelijke samples kreeg NTREK het weinige vroegtijdig afgekomen publiek toch al behoorlijk op de hand.

Tegen de tijd dat Gorik Van Oudheusden, beter bekend als Zwangere Guy, ten tonele verscheen, was de Ancienne Belgique reeds omgetoverd tot een kolkende mensenmassa. “Ancienne Belgique, what the fuck is up?!”, verwelkomde hij ons, alvorens met ‘Wie is Guy’ en ‘Jij niet zien’ het concert nog redelijk rustig op gang te trekken. Met het door piano voortgetrokken ‘Brede jongens’ en ‘Beter leven’ werd vervolgens het muzikaal lyrisch talent van Zwangere Guy benadrukt.

“Wie is er hier van Brussel? (gejoel) Wie is er hier van België? (meer gejoel) Wie geeft er hier een fuck over grenzen (hysterie).” Het is duidelijk dat de gastheer niet van hokjesdenken houdt. Met ‘Gorik pt. 1’ werd nadien de autobiografische tour opgegaan en kregen we meer van Guys debuut voorgeschoteld. De nobele poging om het publiek stil te krijgen tijdens dit persoonlijke nummer was een maat voor niets.

Hoewel Zwangere Guys teksten voornamelijk van het zwaardere type waren, was het niet allemaal kommer en kwel. “Ik heb niet alleen miserie gehad. Mijn moeder heeft mij goeie dingen geleerd. Ik kom uit een arbeidersgezin. Ik ben begonnen als afwasser en dat ben ik nog altijd.” Gorik is een man van het volk en zal dat altijd blijven.

Guy kwam gisteren niet alleen naar de AB en had voor de gezelligheid heel wat gasten meegenomen. Zo liet hij zich voor ‘Mac man bro’, ‘Kérosène’ en ‘Tourette’ vergezellen door zijn Brusselse maatjes van Le 77 (lees: ‘le sept sept’). Ook Selah Sue was van de partij en bracht samen met Antwerpse rapper Darrell Cole een aangrijpende versie van ‘Guy – funk’. Het officiële gedeelte werd tot slot afgerond met ‘Dat issem’, waarbij NAG als laatste gast naar voren werd gebracht.

In de encore kreeg het duidelijk nog niet afgepeigerde publiek nog het sfeervolle ‘R.A.F. (Rien à foutre)’ voorgeschoteld. Met ‘U ma is u pa’ ging het dak van de AB er voor een laatste keer af. Zwangere Guy speelde gisteren duidelijk een thuismatch. Van heftige emoties over persoonlijke ervaringen tot vlijmscherpe humor: we konden van een niets minder dan volmaakte avond spreken. Met ‘ZG is zo haai’ viel ten slotte het doek over de avond. En zo is het maar ook.

Binnenkort kan je in de AB onder andere ook nog Crystal Fighters (01.04), Julia Jacklin (08.04) en Pup (16.04) aan het werk zien. Een volledig overzicht vind je hier.