10 acts die wij willen zien op Best Kept Secret 2015

door Thomas Konings

Dit weekend zakt bijna elke muziek minnende Belg zonder vervelende verplichtingen (zoals daar zijn: examens) weer af naar Hilvarenbeek voor Best Kept Secret. Voor wie in de Beekse Bergen op ontdekkingstocht gaat, het hele programma nog niet doorgelicht heeft of benieuwd is waar hij of zij de Indiestyle-afvaardiging kan spotten, schreven Tiffany Devos en Thomas Konings een overzicht met hun tien niet te missen, iets minder bekende acts.

Eagulls

Vrijdag 19 juni, FIVE, 18u45 – 19u30

Aangezien we vorig jaar op Boomtown genoten van de set van Eagulls, zullen we dit jaar weer op post staan tijdens Best Kept Secret. De Britten brengen postpunkmateriaal voor wie net dat ietsje meer wil. Hun debuutplaat klonk donker, krachtig en vol woede, en op een podium voegen ze daar jong, wild en opwindend aan toe.

Blanck Mass

Vrijdag 19 juni, FIVE, 00u00 – 01u00

Dit jaar programmeert het festival voor het eerst een echt nachtprogramma en daarvoor haalt het meteen enkele kleppers naar Hilvarenbeek. Eén daarvan is Fuck Buttons-offshoot Blanck Mass, die eigenlijk vrij dicht bij het geluid (en de kwaliteit) van zijn bekende groep blijft. Dat wil zeggen: fabriekshalelectronica met intense hoogtepunten en zinderende soundscapes. Wie voor de zekerheid oordoppen meeneemt, is helemaal zeker van een geslaagde avond.

Rhodes

Zaterdag 20 juni, THREE, 13u00 – 13u45

Rhodes kreeg op Eurosonic een zaal Nederlanders stil, dus hopelijk lukt hem dat ook voor een festivalweide. De man smeedt minimalistische pareltjes die hopelijk niet zullen wegwaaien met de wind. Wij hebben alvast vertrouwen in de Britse muzikant.

Hinds

Zaterdag 20 juni, FIVE, 15u15 – 16u00

Als je Hinds al leuk vindt op plaat, dan beleef je waarschijnlijk het grootste plezier tijdens een optreden van de meisjes. Hun concerten zijn berucht omdat de sfeer zo losbandig is, zowel op, voor als naast het podium. Dat de sound daardoor wat rommelig is of de zang vals gebracht wordt, mag de pret niet drukken; integendeel zelfs. De muziek op zich klinkt als wat je van Mac DeMarco zou verwachten als hij een Spaanse deerne was: fris, speels en verdomd catchy.

Future Brown

Zaterdag 20 juni, THREE, 00u00 – 01u00

Aangezien onze eigen festivals eerder schaars vernieuwende electronica durven programmeren, moeten fans van bijvoorbeeld Future Brown de grens over om de supergroep aan het werk te zien. Wie ooit al eens een set of mix van Fatima Al Qadiri, Nguzunguzu of J-Cush hoorde, weet waarom dit iets is om naar uit te kijken: de producers weten perfect hoe ze de dansvloer onveilig moeten maken met de brede waaier aan genres die aan bod komt in de Warp-debuutplaat van het collectief.

Kero Kero Bonito

Zaterdag 20 juni (nu ja), THREE, 03u00 – 04u00

Heel laat op de avond ontvangt Best Kept op de tweede dag Kero Kero Bonito, een band waarvan de PC Music-roots nog prominent aanwezig zijn. Het geluid van dit drietal is naïef en opgewekt, durft al eens knotsgekke samples en geluidjes bevatten en bestaat uit Engelse en Japanse zang. Niet te missen afspraak voor iedereen die zich wel eens een kinderlijke ziel in een volwassen lichaam voelt. Groepslid met PC Music-faam Kane West draait eerder die dag trouwens op podium FOUR.

Gengahr

Zondag 21 juni, FIVE, 14u15 – 15u00

Op Eurosonic dit jaar bespeelde de frontman van Gengahr een roze gitaar en droeg de gitarist een Powerpuff Girls-t-shirt. Alleen al voor al het roze zouden we afzakken naar de Five, maar het Britse viertal heeft ook een heel erg leuke plaat in het verschiet vol indierock met schattige en poppy kantjes. Ga dat zien voor de band grotere podia beklimt.

Waxahatchee

Zondag 21 juni, THREE, 15u00 – 15u45

Zijn cool girls with guitars jouw ding? Mis dan Waxahatchee niet. Katie Crutchfield profileerde zich oorspronkelijk als een slaapkamerproject, maar ondertussen verzamelde de muzikante toch een volwaardige band en bracht daarmee twee uitstekende platen uit. Bovendien zingt ze er niet naast, dat is ook niet onbelangrijk.

Alvvays

Zondag 21 juni, FIVE, 16u00 – 16u45

De indiepopsensatie van vorig jaar moet ongetwijfeld Alvvays zijn en we durven er bijna ons hand voor in het vuur steken dat hun self-titled debuutalbum in een festivalsetting nog eens dubbel zo goed uit de verf komt. De liedjes van de Canadese groep vereisen weinig inspanning van de luisteraar, maar geven met hun honingzoete zomergevoel, vrolijk melancholische gitaren en vederlichte, fluwelen zang van Molly Rankin meer terug dan je zou durven hopen.

Kate Tempest

Zondag 21 juni, THREE, 16u45 – 17u45

Wil je eens een dichteres/rapster/schrijfster aan het werk zien die je ingewanden in de knoop zal leggen met haar mix van poetry en hiphop? Begeef je dan zondagnamiddag naar de Three. De woordenwervelwind die Kate Tempest heet, komt binnen als een mokerslag die je confronteert met jezelf en het echte leven.

Best Kept Secret vindt plaats op 19, 20 en 21 juni in de Beekse Bergen, tickets en info vind je hier.