30 jaar Democrazy van 10-14.04 in de Vooruit met o.m. Daniel Johnston

door Bart Somers

De Gentse muziekclub Democrazy is 30 en dat mag geweten zijn. Van 10 t.e.m. 14 april 2012 organiseert Democrazy een verjaardagsweek(end) in de Vooruit met een breed arsenaal aan artiesten. Het programma wordt een spiegel van het dertigjarige bestaan: zowel gevestigde waarden, nieuwe namen als te herontdekken acts komen aan bod. De eerste namen krijgen we nu te horen: Daniel Johnston + Tommigun, ’t Hof van Commerce en Logistics. Meer volgt.

De Beginjaren
Faith No More werd gevormd, Wu-Tang Clan had nog geen strafblad, de cd zag het levenslicht en Michael Kiwanuka was nog niet geboren. Enkel Lee Perry was al een bescheiden muzikale grootheid op het moment dat Jeugdhuis De Zwabber zijn deuren opende. Hieruit zou Jeugdhuis Democrazy voortkomen, met de Reinaertstraat in Gent als latere vestiging. Daar zouden Nirvana, Jon Spencer Blues Explosion, Ween, Urban Dance Squad, Melvins, Afghan Whigs, Unsane en vele anderen hun legendarische concerten spelen.

Geen nostalgie
Democrazy heeft altijd een patent gehad op een eigenzinnige programmatie met helden en nieuwkomers. In recente tijden zagen we o.m. Yeasayer, Aloe Blacc, Butthole Surfers, Squarepusher, Jamie Woon, Jamie XX en Michael Kiwanuka in de programmatie opduiken.

Oproep
De mensen van de zaal willen alle bezoekers van Democrazy-concerten oproepen om hun materiaal te lenen. N’importe quoi: foto’s, video’s, tickets, prullaria, gehandtekende slipjes, … In het najaar willen ze met dat materiaal een expo 30 jaar Democrazy opzetten. Uiteraard in een tof muzikaal kader met een aantal verrassende acts. Ook hierover later meer. Mailen hierover kan naar 30jaar@democrazy.be. Fysieke stuff mag naar Democrazy, Minnemeers 4, 9000 Gent. De organisatoren beloven dat alles nadien wordt terugbezorgd.

Daniel Johnston + Tommigun, ’t Hof van Commerce, Logistics
Singer-songwriter en cultheld Daniel Johnston wordt in 1 adem genoemd met andere geniale, getroubleerde geesten als Roky Erickson, Brian Wilson of Syd Barrett. Tijdens dit concert wordt hij begeleid door de Belgische band Tommigun. Behalve muzikant is Johnston ook een bekend beeldend kunstenaar: ook zijn tentoonstelling met outsider-art reist mee. Een overzicht van het volledige programma zoals momenteel bekend:

12.4 | Daniel Johnston, Tommigun | Concertzaal, Vooruit

14.4 | ‘t Hof van Commerce | Concertzaal, Vooruit

14.4 | Square: Logistics | Balzaal, Vooruit

Info & tickets via de Democrazy-website

Daniel Johnston website