4AD is een CO2-neutrale muziekclub – koop jij 70 bomen in hun toekomstige bos?

door Jacky Ypzsilon

Indiestyle trekt al jaren regelmatig voor verslagen en foto’s naar de 4AD in Diksmuide. Wat je misschien nog niet wist, is dat deze club er werkelijk alles aan doet om er een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk op na te houden.

Zo wordt er de artiesten in de backstage steevast een vegetarische maaltijd aangeboden en zijn fairtradeproducten al sinds de jaren 90, lang voor ze hip werden, te koop in de 4AD. Al meer dan 15 jaar maken recycleerbare bekers de dienst uit. Het café gebruikt bovendien tweedehandse tafels en stoelen die eerder al van nut waren in de cafetaria van een voetbalploeg. De West-Vlaamse zaal was in 2010 tevens de eerste in België die voor LED-podiumlichten opteerde, op het dak staan zonnepanelen, regenwater wordt opgevangen en hergebruikt, en zo kunnen we nog even doorgaan.

Door het 4AD-bos wil de vooruitstrevende organisatie nog een stap verder zetten, en de onvermijdelijke hoeveelheid CO2 compenseren die ondanks alle inspanningen toch uitgestoten wordt. Wie niet alleen aan de kant wil blijven applaudisseren, kan hier zelf zijn of haar steentje toe bijdragen. Voor 50 luttele euro’s koop je namelijk 70 boompjes, en je krijgt er nog een fiscaal attest voor ook. Studenten zonder budget kunnen uiteraard altijd hun ouders tippen. Wouter Deprez, ook al voortrekker in de strijd voor het beschermen van een bos in Limburg, treedt alvast op de voorgrond als een soort van levende mascotte van het project.

Check de website en de Groene Blog van de 4AD voor meer info.