ABBota 2013 – line up met o.a. Geppetto and the Whales, Tommigun, Montevideo en Coely

door Bart Somers

ABBota staat ook in 2013 voor 10 actuele Belgische acts die je kan zien voor 1 betaalbaar combiticket. Op de line up komen we de namen van Montevideo, The Peas Project, Roscoe, Joy Wellboy, Leaf House, Geppetto and the Whales, Steak Number Eight, Paon, Tommigun en Coely tegen. Info & tickets via www.abconcerts.be en www.botanique.be.

ABBota is de jaarlijkse samenwerking tussen de AB en de Botanique, in centrum Brussel, downtown & haute-ville over de taalgrens heen. En over twee dagen: vrijdag 1 maart in de AB en zaterdag 2 maart in de Bota. Tickets voor 1 dag kosten 10€ in voorverkoop en 13€ aan de kassa. Combitickets voor de tweedaagse heb je aan slechts 15€ in voorverkoop en 18€ aan de kassa. Hieronder lichten we zowel de vrijdag@AB als de zaterdag@Bota toe in de woorden van de organisatoren.

Vrijdag 1 maart in de AB

19u00 Club: Joy Wellboy
Een intens en fris duo: Joy Aldegoke en Wim Janssen laten zich waar nodig ook extra begeleiden. Cfr recente passages op Deep In The Woods of als support bij Angus Stone en Kimbra in de Botanique!? Thuisbasis Brussel, maar blijkbaar ook mooi welkom in Californie.

19u40 Box: The Peas Project
Kei funky collectief. In 2006 al op Couleur Café in de Wanted! afdeling, Zomer 2012 daar terug in volle glorie op een groot podium. Ondertussen ook met een tweede cd de baan op: ‘Power & Romance’. En tegen ABBota moet er alweer een verse ep zijn!? (Nu)Funk, (Afro)Beat, (Pop)Rock & (Electro) Hip Hop cocktail!

20u30 Club: Leaf House
Vanuit Luik en de zeer lovenswaardige Jaune Orange stal aldaar. Subtiele bricolage en zo te zien ook live met een tintelend ondulerend geluid dat neigt naar Caribou, Yeasayer, Grizzly Bear… Voor wie ook verzot is op ‘pasteltinten en intieme ambiance.’ Op de kruising tussen freakfolk en electronische ritmiek.

21u20 Box: Montevideo
It’s welcome back (want er al bij op ABBota 2007!). De vrolijke eclectische vier van Montevideo zijn eindelijk klaar met ‘Personal Space’, hun officiële debuut bij EMI. Hun frisse popconstructies bekoren alvast ook de nationale pers, tot en met bvb 4 blzn lof in KnackFocus voor hun ‘anglofiel dansbaar geluid.’

22u30 Club: Roscoe
Zoals hun site het aangeeft: Roscoe, dé bànd (niet een koeienstal in de USA.) Maar in de groepsnaam weergalmt wel de landelijke grandeur die hier diep ligt ingebakken. Cfr cd ‘Cracks’ (uit bij Pias): voor wie ook kickt op breed gearrangeerde flarden Elbow of The National, tussen het ‘picturale & transcendentale.’

Zaterdag 2 maart in de Bota

Geppetto and the Whales
Deze jonge en getalenteerde Belgische band steeg in 2011 naar de top met ‘Oh My God’, hun eerste single vol country- en folkritmes. Na hun festivaltournee in 2011 en 2012 en in afwachting van hun eerste album, komen de 5 jongens van Geppetto and the Whales ons betoveren met hun prachtige EP ‘People of Galicove’.

Steak Number Eight
De jonge Belgen van Steak Number Eight kregen ondertussen al erkenning van de hele muziekwereld. In 2008 wonnen ze overtuigend Humo’s Rock Rally en hun tweede album ‘All Is Chaos’ werd uitgebracht door het Britse magazine Metal Hammer. Met hun verschroeiende hard-rock hebben ze reeds de podia van Dour en Pukkelpop in vuur en vlam gezet. CD presentatie ‘The Hutch’.

Paon
Vanaf het moment dat Ben (The Tellers) Aurelio (Lucy Lucy!) ontmoette, werden nummers opgebouwd rond hun twee stemmen. Hieraan werden pittige gitaren en organische keyboardklanken toegevoegd. Op het podium zijn ze met 4. Paon, in your face. (Cfr dat recente supportje bij The Van Jets!).

Tommigun
Tommigun brengt muziek die soms fragiele schoonheid en droefheid tentoonspreidt en soms heel wreed en bevreemdend aandoet. Nadat ze heel Europa hebben geraakt met hun eerste album ‘Come Watch Me Disappear’, hebben deze Belgen nu een door Koen Gisen geproduceerde nieuwe plaat, ‘Pretenders’. De emotievolle songteksten gaan gepaard met melancholische melodieën. Cfr die recente Feeërieën, natuurlijk!

Coely
Uit Congo en immens getalenteerd (zie ook o.a. een recente Humo of De Standaard.) Belgische hiphop met internationaal bestaansrecht! De eerste single van deze jonge Antwerpse groep, ‘Ain’t Chasing Pavements’, veroverde al snel het Noorden van ons land en vol zelfvertrouwen kondigen ze hun eerste ep aan, dat begin 2013 zal verschijnen.

Info & tickets via www.abconcerts.be en www.botanique.be.