Absolutely Free Festival 2012 – namen van eerste artiesten bevestigd

door Bart Somers

Nu alvast met rood in uw agenda aan te stippen: op 3 en 4 augustus slaat het Genkse AFF opnieuw zijn tenten op aan C-Mine in Genk, en dus kun je weer proeven van een heel pak awesome music. Tickets? Het festival is ook in 2012 weer gratis toegankelijk.

Driewerf hoera trouwens: de eerste namen zijn intussen vakkundig uit de hoge festivalhoed getoverd. En omdat AFF van de nodige afwisseling houdt, komen de eerste drie acts ook uit drie verschillende landen. Geven alvast present: Lewis Floyd Henry (UK), Mad About Mountains (B) en Charles Frail (NL).

Lewis Floyd Henry (UK)

De streets of London, daar peerde geboren busker Lewis Floyd Henry tot voor kort op zijn gitaar en minidrumstel. Die ingebakken street credibility bracht hem intussen wel al tot op festivals aan de andere kant van de wereld, en onlangs nog in een uitverkochte AB-club, en ook het prestigieuze SXSW in Austin (VS) staat onder meer op het programma. Zijn spectaculaire psycho-blues-folk bevat echo’s van Jimi Hendrix, Robert Johnson en Ol’ Dirty Bastard. De muziekjournalisten van de Engelse broadsheets kwamen alvast tot een gezamenlijk orgasme bij het horen van ‘One Man & His 30W Pram’, de debuutplaat die verwijst naar de kinderkoets waarin deze muzikale sensatie zijn instrumenten vervoert. Alle baby’s aan de kant, en be prepared voor een uurtje gezellig geschifte ram-stomp-blues.

Mad About Mountains (B)

Uit het eigen plat pays strijkt Mad About Mountains neer op de AFF-wei. Krakow zit even in de koelkast, en voor dit nieuwe project verzamelde frontman Piet De Pessemier de fine fleur van de Limburgse/Vlaamse muziekscène rond zich, met onder meer Gianni Marzo (Isbells, Marble Sounds), Myrthe Luyten (Astronaute) en zijn steevast raak meppende bloedbroeder Stijn Persoons (Krakow, The Brothers Deere). De Pessemier trok zich met zijn compagnie en producer Micha Volders (Vermin Twins) terug in een afgelegen chalet aan de Ourthe. Het resultaat laveert tussen seventies rootsrock en zweverige Americana. Neem nog snel een diepe hap adem, want het door de beste muziekbladen uitgebreid bewierookte debuutalbum zal je op 4 augustus zonder twijfel ook live in hogere sferen brengen.

Charles Frail (NL)

Omdat AFF niet vies is van een potje gluren bij de buren, mag ook de zoetgevooisde Charles Frail – geboren als Karel Ensing, en volbloed Amsterdammer – niet ontbreken. De Nederlandse Anthony Hagarty zullen kwatongen beweren wanneer ze Frail horen performen. Maar hun iets of wat zachtaardigere tegenhanger zal daar vervolgens tactvol op antwoorden dat onze Noorderbuur met die uitzonderlijke vocale gave wel een geheel eigen weg inslaat. Zowel Humo als Focus Knack overlaadden debuutalbum ‘Morning, it Breathes’ met sterren. Een kanjer van een sfeerplaat die bol staat van intieme en breekbare nummers. Ook live weet Frail op het gemoed te spelen, en dus houdt u dat pakje Kleenex al maar beter klaar tijdens AFF. Overigens, Charles Frail is niet alleen een muzikale doe-het-zelver. De eerste 500 exemplaren van zijn jongste worp zijn namelijk in een kaasdoek verpakt, door de muzikant zélf gestikt met een naaimachine. Batikkers aller landen, verzamel voor het AFF-podium.

Absolutely Free Festival website