Absolutely Free Festival 2013 op 02-03.08 – AFF krijgt OVAM Groenevent Award

door Jacky Ypzsilon

Ook in 2013 kun je in Genk weer naar het tweedaagse gratis event Absolutely Free Festival. AFF maakte bekend dat je 2 en 3 augustus maar beter kunt blokkeren in je agenda. De organisatoren beloven snel verdere info via www.kissmyaff.be.

Met trots kondigen de mensen van AFF ook aan dat de Openbare Vlaamse Afvalmaatschappij OVAM het Genkse Festival vanavond heeft beloond met de ‘Groenevent Award’ in de categorie “festival”. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan culturele evenementen die bijzondere aandacht besteden aan ecologie.

Het Absolutely Free Festival in Genk – een alternatief én gratis muziekfestival met afgelopen jaar 6.000 bezoekers – plaatst al jaren met succes ecologie op de festivalagenda. Zo was AFF tijdens de voorbije editie in augustus het eerste Belgische festival dat drie gebruikte batterijen vroeg als toegangsgeld. Meer dan 600 kilo aan batterijen kon er op die manier aan batterijeninzamelar Bebat overhandigd worden.

Ook op andere gebieden draagt AFF ecologie hoog in het vaandel. Zo wordt drank geserveerd in herbruikbare bekers, ecoteams houden het festivalterrein spic en span, er is volop aandacht voor duurzame mobiliteit (fietsende festivalbezoekers worden beloond met krasloten), het festivalterrein wordt opgebouwd met ecologische bouwmaterialen en gerecycleerde materialen van de Kringwinkel, AFF lanceerde eerder ook al de Groene Tap (met groene energie van zonnepanelen), horeca wordt voor een groot gedeelte met Oxfam-producten ingevuld, enzovoort.

Is de eindmeet met de ‘Groenevent Award’ dan bereikt? Nee, AFF beseft dat er op het vlak van ecologie nog heel veel inspanningen geleverd kunnen worden, en is dan ook vast van plan om de volgende edities nog groener te worden. Momenteel wordt er volop gesleuteld aan nog meer groene toetsen voor de volgende editie in 2013. Natuurlijk blijft muziek het uitgangspunt van het Absolutely Free Festival. Onlangs raakte trouwens bekend dat het festival als ‘Best Small Festival’ de shortlist van de prestigieuze European Festival Awards wist te halen.