Alice Glass klaagt grensoverschrijdend gedrag aan in furieuze single ‘Cease and desist’

door Frederik Jacobs

Alice Glass heeft een nieuwe single, en wat voor een. Met ‘Cease and desist’ klaagt de voormalige frontvrouw van Crystal Castles seksueel misbruik aan. In oktober 2017 beschuldigde ze zelf ex-bandlid Ethan Kath van grensoverschrijdend gedrag. Kath ontkende de aantijgingen echter, en dreigt zelfs juridische stappen te ondernemen tegen de 29-jarige Canadese. Glass balt nu de frustraties en pijn die uit de situatie voortkomen samen tot een verschroeiende single.

“Promise me/ You’re never the victim/ You have to fight right now”. Met even bemoedigende als strijdlustige woorden steekt Alice Glass een hart onder de riem van mensen die in aanraking kwamen met grensoverschrijdend gedrag. “Soms voelt het alsof we de pijn die anderen ons aangedaan hebben verdienen”, klinkt het. “Deze song is wat ik mezelf moet vertellen om de dag door te komen”. Glass hoopt dat haar song houvast kan bieden aan andere slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag . “Every day is a fight“.

In ‘Cease and desist’ hoor je dan wel geen gitaren, toch is het een punksong pur sang. Doorheen de verschroeiende synthnoise schreeuwt Glass om gerechtigheid – Kathleen Hanna of Kim Gordon zijn nooit ver weg. De sound bouwt voort op haar knappe eerste solo-ep die vorig jaar verscheen.