Balthazar – Rats: nieuw album te koop op 15.10, live op Pukkelpop en Into The Great Wide Open

door Bart Somers

Balthazar (foto door Charlie De Keersmaecker) brengt op 15 oktober hun nieuwe album ‘Rats’ uit. Het debuut ‘Applause’ katapulteerde deze jonge Belgen tot een van de meest veelbelovende bands van de afgelopen jaren. Met een even goede of betere opvolger kan de groep officieel tot de besten der Benelux worden gerekend.

Balthazar won in 2006 reeds de prestigieuze Humo’s Rock Rally. Toch duurde het tot maart 2010 voordat debuutalbum ‘Applause’ in de winkels lag. De verwachtingen waren zoals het volgende citaat uit de recensie van Humo beschrijft hooggespannen: “Fijn dat er met ongeduld wordt uitgekeken naar Balthazars debuut, maar niet overdrijven, jongens. Gisteren waren wij op café het lijdend voorwerp van een diefstal. Uit onze jaszak werd niet onze gsm, sleutelbos of collectie zeldzame kauwgom gestolen, wél ons persexemplaar van ‘Applause’. We wensen de dader, behalve balschurft, veel luisterplezier”. De verwachtingen werden volledig ingelost. Sinds ‘Much Against Everyone’s Advice’ van Soulwax zorgde een plaat uit België niet vaak meer voor zoveel ophef.

Komende herfst is het eindelijk tijd voor album nummer twee. Op subtiele wijze wil Balthazar voortbouwen op hun debuut zonder ergens in herhaling te vallen. De groep wil afwijken van de ingehouden spanning van het debuutalbum en lijkt volgens een perstekst meer uitgesproken. We citeren: “Het machinale is afgeworpen en de band zoekt in de nieuwe nummers meer naar symfonie en melodie. Mede door Serge Gainsbourg achtige sexy ritmepartijen klinkt de band opener dan voorheen. De tien tracks laten de luisteraar door hun ingenieuze teksten en melodielijnen wederom beduusd achter”.

Bekijk hier alvast een akoestische uitvoering van het nieuwe nummer ‘Oldest Of Sisters’.

Balthazar live zien kan binnenkort op festivalpodia in Hasselt (Pukkelpop, 18.08, info & tickets) en Terschelling (Into The Great Wide Open, 08.09, info & tickets).

Balthazar website

Album verdeeld door PIAS