BE for Music: samen werken aan een beter Belgisch muzieklandschap

door Iris Wyckmans

Vlamingen zijn goed op de hoogte van wat er zich op muziekaal vlak allemaal afspeelt boven de taalgrens. Maar de laatste nieuwigheden uit Wallonië blijven maar al te vaak vaak verscholen voor de Vlaamse oren en ogen. Omgekeerd geldt hetzelfde probleem; veel te weinig vinden Vlaamse bands hun weg naar het zuiden van België. Aan deze ietwat vreemde situatie willen vier organisaties uit de Belgische muzieksector, Poppunt, Court-Circuit, Clubcircuit en Club Plasma, iets veranderen.

Poppunt en Court-Circuit zetten zich in voor iedereen in België die met muziek bezig is en hierin wilt groeien. Clubcircuit en Clup Plasma vertegenwoordigen dan weer het gros van de Belgische muziekclubs. Samen zetten ze zich achter het nieuwe project ‘BE for Music’ om zo meer kansen te creëren voor talent van eigen bodem door actief te werken aan een sterker Belgisch muzikaal landschap. De inspiratie voor deze samenwerking kwam van Club Belge, het eindwerk van enkele PXL-studenten die het Belgische podiumcircuit in kaart wilden brengen.

De eerste resultaten van dit project zullen binnenkort al merkbaar zijn. Zo zullen op 11 december op het Glimps festival te Gent de intenties van de organisaties uit de doeken worden gedaan in het bijzijn van de Belgische muzieksector, waarna de Vlaamse band Brutus en de Waalse groep Billions Of Comrades het beste van zichzelf zullen geven. Verder wordt ‘Interclubs’ opgericht; een concertreeks in het voorjaar van 2015 waarbij er in vijf Vlaamse en vijf Waalse clubs muziekaal talent van over de taalgrens wordt geprogrammeerd. Ten slotte zal op 4 februari door zowel Poppunt en Court-Circuit  een act van de andere kant van de taalgrens worden gekozen. Deze artiesten zullen worden gepresenteerd op Propulse, de Waalse tegenhanger van Glimps, in de Botanique te Brussel.

Voor meer info over dit project of de organisatoren kan je terecht op de sites van Poppunt, Court-Circuit, Clubcircuit of Club Plasma. Meer info over Club Belge vind je hier.