Beluister in première het nieuwe album van intrigerend jazztrio Too Noisy Fish

door Gilles Dierickx

Met z’n drieën vormen ze de ritmesectie van het al ongrijpbare Flat Earth Society, en als je daarbij rekent dat er verder nog muzikantenwerk bij onder meer Jef Neve, Toots Thielemans, Fukkeduk, en Monsoon op de verschillende palmaressen blinkt, moét Too Noisy Fish wel zowat het eigenzinnigste en breed beïnvloedde trio in België zijn.

Het ménage à trois dat pianist Peter Vandenberghe – die ook de composities maakt – samen met Teun Verbruggen (drums) en Kristof Roseeuw (double bass) aangaat, werkt intussen al drie albums lang op boeiende wijze. Morgen verschijnt met ‘Furious empathic silence hun nieuwste telg, en dat kan je hier in z’n totaliteit voor het eerst beluisteren.

En je mag je meteen voorbereiden op een stevig tripje: de Brusselse band schiet van grillige swing-interpretaties op ‘FUQ (frequently unanswered questions)’ over stuurloze free jazz (‘FWM (Fractal wrist movement)’) naar ritme-negerende ambient of de weifelende en kruipende impro van ‘FFS’ (Frequently shaken not stirred)’. Gecombineerd met taalfilosofische spelletjes in hun absurde songtitels willen de drie avonturiers duidelijk zowat elke uithoek verkennen die binnen ‘jazz’, ‘rock’ en ‘klassiek’ te vinden valt. Too Noisy Fish zwemt steeds ergens binnen de diepe kloven tussen lawaai en stilte, chaos en structuur en harmonie en dissonantie, maar raakt daar tegelijk nérgens in verdwaald.

Livedata van het Brusselse trio zijn hieronder terug te vinden:

21 januari, Handelsbeurs, Gent
25 januari, Nona, Mechelen
5 april, Hot Club De Gand, Gent
10 april, BMC, Boedapest (HU)
11 april, Rataplan, Antwerpen

Als Nightwatch gaat Too Noisy Fish nog de hort op met schrijver Dimitri Verhulst:

17 januari, Ainsi, Maastricht (NL)
26 januari, Warandepoort, Tervuren
31 januari, Cinema Walburg, Hamont-Achel
1 februari, Chassé Theater, Breda (NL)
2 februari, Odeon Theater, Zwolle (NL)
7 februari, Kunstencentrum Het Klooster, Woerden (NL)
9 februari, Theater Junusghof, Wageningen (NL)
12 februari, Stadsschouwburg, Utrecht (NL)
15 februari, Energiehuis, Dordrecht (NL)
20 februari, Bouwkunde Theater, Deventer (NL)
2 maart, Lux, Nijmegen (NL)