Bent Van Looy – Round The Bend: release solo-album Das Pop-frontman op 22.03, beluister Shadow Of A Man

door Bart Somers

Op vrijdag 22 maart verschijnt ‘Round The Bend’, het eerste solo-album van Das Pop-frontman Bent Van Looy. Dat maakte de zanger vanochtend zelf bekend op de radiozender Studio Brussel en op zijn nieuwe Facebook- en Twitterpagina. ‘Round The Bend’ telt 12 songs en is volledig van de hand van Van Looy zelf die de songs schreef sinds zijn verhuis naar Parijs, nu goed zeven jaar geleden.

Bent Van Looy: “Er kwamen steeds grotere concerten met Das Pop, we verhuisden zelfs voor anderhalf jaar naar Londen en alles was een feest, maar telkens als ik thuiskwam in Parijs en het op een wandelen zette, borrelden er nummers op. Liedjes die vanaf het eerste moment anders aandeden, schijnbaar onmogelijk in de vertrouwde context van de band konden bestaan. Ze vertellen meer, zijn minder fraai gestroomlijnd van vorm, laten zich niet inpakken in het technicolor inpakpapier van de pop, ze voelen kleiner. Ze hebben het niet over De Liefde zoals die in ‘Can’t Buy Me Love’, ‘Like a Virgin’ of, waarom ook niet, ‘Never Get Enough’ bezongen wordt. Hier gaat het over rubberen kippen die na een feest op het gras blijven slingeren (Flowers and Balloons), een verduurd foto-album (First Boy from the Right) of het bitterzoete berouw na een lange nacht op straat (Friendly with the Fleas).”

Toen David Lynch in Parijs de nachtclub Silencio opende, raakte het solo-project van Van Looy in een stroomversnelling.

Bent Van Looy: “Ik werd gevraagd er een maandelijkse avond te organiseren waar ik films programmeer, bevriende muzikanten van over heel de wereld uitnodig en aan het begin van elke avond mijn geheime liedjes speel. Het is daar, tussen de fluwelen gordijnen en met bladgoud beklede balken, dat alles op zijn plaats viel. De avonden waren een succes, ik groeide achter de piano en langzaamaan, onder de ogen van het publiek, kreeg het stapeltje kleine verhalen en fragmenten een vaste vorm.”

Met stapels ideeën, kleine verhalen en fragmenten, trok Van Looy in november 2012 naar Los Angeles om er in alle rust te werken aan wat ‘Round The Bend’ zou worden. 12 volwaardige songs groeiden uit de opnamesessies, in goede banen geleid door producer Jason Falkner (Air, Beck, Aimee Mann,Travis). De eerste single uit ‘Round The Bend’ is ‘Shadow Of A Man’. De bijhorende videoclip werd improvisatorisch opgenomen op Halloweenavond in L.A. door de Belgische documentairemaker Dimitri Van Zeebroeck. Bekijk de clip hier.

Van Zeebroeck trok in het spoor van Bent Van Looy naar Los Angeles voor een unieke beeldreportage en documentaire over Van Looy. Het resultaat is geen Making Of maar naar verluidt een beklijvend 30 minuten durend portret, bloedmooi in beeld gezet, van een rondzwervende muzikant met een uniek en eigenzinnig inzicht in Van Looys levensvisie en –stijl, creatieve processen en zijn invloeden.

‘Round The Bend’ verschijnt op vrijdag 22 maart digitaal, op cd & vinyl. Preorder via iTunes

Bent Van Looy Facebook

Verdeeld door EMI