Big Next Festival 2014 – Onze vijf tips

door Tiffany Devos

Op zaterdag 13 september presenteert Democrazy voor de eerste keer Big Next Festival. Big Next is al enkele jaren Democrazy’s concept rond bands op de rand van een doorbraak. De namen die onder deze noemer al in de Gentse concertzalen verschenen, zijn op zijn minst pareltjes te noemen: Kurt Vile, Real Estate, Willis Earl Beal, Future Islands, Palma Violets, Michael Kiwanuka, Asgeir… en ga zo maar door. Democrazy sloeg de handen in elkaar met blogger Disco Naïveté om de volledige DOKsite in Gent voor een dag in te palmen. Op verschillende podia zal je 13 bands, zowel talent van eigen bodem als internationale acts, kunnen ontdekken voor een, al zeggen we het zelf, spotprijs. Omdat elke act op Big Next Festival eigenlijk een ontdekking en een aanrader is, kiezen we voor jullie zes bands waarvan we met kennis van zake kunnen zeggen dat het alvast de moeite zal zijn. Hopelijk verzacht dat de keuzestress, of misschien kom je voor nieuwe dilemma’s te staan?

“Van ver klinkt dat precies als Sigur Ros!”. Ons antwoord op die uitroep was: “Wel, het is dan ook IJslands”. De band die zichzelf Samaris doopte, heeft dus duidelijk de de sfeer van het thuisland kunnen vatten op plaat. Live zijn ze met drie: de electronicaman, de klarinettiste en het schattiger dan goed voor haar is frontmeisje dat in haar moedertaal zingt. Hun donkere, maar tegelijk breezy electronica kon ons al overtuigen in de Botanique, we trekken dus naar DOK met een hongerige maag naar meer.

17.00u, BOX

Ook het duo Hydrogen Sea uit de Gentse Unday Records-stal werd live al goedgekeurd. De eerste keer dat we de twee Brusselaars aan het werk zagen, stond de broek van knopjeswizard PJ Seaux open. Hopelijk is er deze keer minder afleiding want we zouden geen minuut willen missen van de dromerige electronica voorzien van een fragiele vrouwenstem. Een stijl die we al twee keer kunnen aanvinken in deze tiplijst, maar die daarom zijn aantrekkingskracht niet verliest. Ohja, de dreamy stem komt deze keer van Birsen Uçar.

15.45u, BOX

Dat je al stiekem kennis hebt gemaakt met Kevin Morby zonder zijn naam te kennen, zou ons niet verbazen. De jongeman kan namelijk al je oren bereikt hebben als bassist van Woods of als liedjesschrijver/gitarist van The Babies. Met die laatste groep zagen we Morby aan het werk en wist hij ons te overtuigen om zijn cool folky songschrijverschap een trapje hoger op onze wow-lijst te schuiven. In 2013 bracht hij zijn eerste soloplaat uit, maar op DOK mogen we vast al veel nieuws verwachten uit de opkomende release in oktober.

19.00u, ARENA

“Als de bommen gevallen zijn, is dit de soundtrack die achterblijft.” Zo omschreef onze recensent het laatste album van Mirel Wagner. Luister bijvoorbeeld naar ‘Oak tree’, waarin Wagner als een vrouwelijke priester met slechte bedoelingen je zachtjes de dromen in fluistert. Wie graag het woord onheil in levende lijve ziet, weet wat gedaan.

15u00, ARENA

Voor Vlaams Belang-policus Wim Wienen blijft Permeke eeuwig leven, maar Bert Dockx heeft door dat hij al enkele decennia overleden is en dat uiteindelijk iets de strijd tussen donker en licht moest overnemen. Zo werd Strand geboren. De frontman van Flying Horseman en Dans Dans doet het daarmee in het Nederlands en enkel bewapend met een akoestische gitaar.

20u00, KANTINE

Je kan voor het festival nog steeds tickets winnen op Indiestyle, neem gerust een kijkje onder de afdeling wedstrijden.

Tickets & Info