Boomtown 2013 – line up lost eerste namen

door Bart Somers

Boomtown vindt dit jaar plaats van 23 tot 27 juli, en dit volgens het traditionele recept: 5 dagen, en meer dan 50 steengoeie bands. Ook in 2013 zal het festival podia bevolken op de Kouter en in de Handelsbeurs in Gent. De programmatie gaat verder op het elan van vorige jaren: er spelen veel gevestigde namen, uit zowel binnen- als buitenland. Daarnaast biedt Boomtown ook minder voor de hand liggende acts aan.

Nieuw dit jaar is dat je vanaf nu ook online tickets kan kopen voor de indoorconcerten. Alle info over de eerste namen en de ticketverkoop is te vinden op de gloednieuwe website www.boomtownfestival.be.

De eerste namen
De eerste namen voor Boomtown tonen meteen waar het festival voor staat: een uitgekiende mix van lokaal en internationaal talent, wars van hokjesdenken. Grote en hardere acts zoals Amenra, The Thermals (US), of …And You Will Know Us By The Trail of Dead (US) staan zij aan zij met meer ingetogen kleppers als Spinvis (NL). De Belgische scene komt aan bod met vaste waarden als ‘t Hof Van Commerce, Sukilove, Marble Sounds, en Dez Mona, maar ook jong aanstormend talent zoals The Black Heart Rebellion of BRNS mag zijn zegje komen doen. En zelfs een streepje jazz komt aan bod op Boomtown: Jef Neve speelt met zijn Sons of The New World, en ook Dans Dans zal aantreden in de Handelsbeurs.

Uit de internationale, alternatieve stal komen dan weer het Finse Siinai, de legendarische singer-songwriter Mark Eitzel (US), en de coming man van de Nederlandse popmuziek Jacco Gardner. Ook de Duitse Boliviaan met Franse naam David Lemaitre prijkt op de affiche. Als kers op de taart zijn er ook nog lokale helden als An Pierlé of The Germans. Andere namen op de affiche zijn nog Delv!s, Coely, White Fence (US), Big Harp (US), Pinkunoizu (DK), Believo! en Stuurbaard Bakkebaard (NL). Daar worden later nog veel namen aan toegevoegd.

Het festival slaagt er dus opnieuw in om voor elk wat wils aan te bieden, zonder daarbij de platgetreden te bewandelen. De organisatie gaat resoluut voor een eigen smoel, en durft nog steeds het publiek uit te dagen door de niet altijd even voor de hand liggen programmatie. Elke muziekliefhebber zal van 23 tot en met 27 juli zijn hartje komen ophalen op de Kouter en in de Handelsbeurs.

Nieuw: online voorverkoop
Boomtown blijft in de eerste plaats een gratis festival: toegang tot het plein met het hoofdpodium en de grote tent kost je niets. Enkel voor de concerten binnen in de Handelsbeurs dient een milde toegangsprijs te worden betaald. Vanaf dit jaar kan je voor de concerten in de zaal en de club online tickets kopen. Zo ben je zeker van je plaats, én hoef je niet aan te schuiven aan de ingang. Bovendien is de prijs in voorverkoop lager dan de prijs aan de kassa de dag zelf. Nog voordeliger is het kopen van een combiticket: een kaartje voor de twee concerten van een bepaalde dag in dezelfde zaal, aan een zeer voordelige prijs. Deze combitickets zijn enkel online en vooraf te koop. Op het festival zelf zal je enkel nog kaarten per concert kunnen kopen, tenzij het concert al op voorhand is uitverkocht. Want vol is vol.

Helpende handen gezocht
Een organisatie als Boomtown vergt een grote voorbereiding, die dan op vijf dagen helemaal moet worden waargemaakt. Dit kan uiteraard niet zonder de hulp van tal van gemotiveerde vrijwilligers. Daarom is Boomtown constant op zoek naar gemotiveerde mensen die hun schouders mee onder het festival willen zetten. Dit kan als secretariaatsmedewerker, als sfeerbeheerder, als tapper, als krachtpatser bij de opbouw en afbraak, noem maar op. Wie deel wil uitmaken van de Boomtown-ploeg kan zich melden als vrijwilliger via www.boomtownfestival.be/vrijwilligers. De organisatoren voorzien een vrijwilligersvergoeding, spijs en drank, en een werkelijk geweldige ervaring.