BRDCST legt een hoop nieuwe namen onder de kerstboom

door Johan Baeten

We zouden het te midden van de lijstjesgekte op deze site nog bijna vergeten, maar zover laten we het niet komen. Een van onze favoriete grensoverschrijdende indoorfestivals van het land, BRDCST, heeft deze week namelijk een reeks nieuwe namen toegevoegd aan haar affiche. Opvallend is dat de experimentele Australische songwriter Carla dal Forno op 6 april haar dampende, in ambientlagen verhulde hypnotica voor het tweede jaar op rij naar Brussel mag brengen. De Blackest Ever Black-protégée treedt er aan met labelmaatjes Silvia Kastel en Pessimist, die beiden ongetwijfeld garant zullen staan voor een broeierige, futuristische en intense set.

BRDCST voorziet volgend jaar vanzelfsprekend ook een streepje rauwe black metal en een portie sonische schoonheid. De Deense jongedame Myrkur (dat is IJslands voor ‘duisternis’), de in Brussel residerende contrabassist/producer Otto Lindholm en landgenoot Monnik mogen op 5 april elk hun meditatiefste, donkerste en bezwerendste beentje voorzetten.

Ook avontuurlijke werelreizigers kunnen begin april aan hun trekken komen in de AB. Zo kunt u zich op 4 april in de Club laten onderdompelen in de Turkse psychedelica van Baba Zala en Altin Gün, of u kunt op 8 april gratis gaan proeven van de minimalistische, spirituele mbira-muziek van de eenenzeventigjarige Zimbabwese Stella Chiweshe in het Salon.

Nog een spannende naam is die van FAKA, het Zuid-Afrikaanse performance art duo dat zichzelf meer ziet als een culturele beweging die ‘s lands Black Queer Culture representeert. De AB voegde het tweetal toe aan de avond met Young Fathers en Chino Amobi (6 april). De radicaal verfrissende track ‘Uyang’khumbula’ belandde gisteren in ons overzicht van de 75 beste nummers van het jaar.

Check hier het voorlopige programma van BRDCST 2018.