Brutus lost nieuwe single ‘War’, tweede plaat ‘NEST’ verschijnt eind maart

door Gilles Dierickx

Ging het de laatste jaren harder voor een Belgische band dan voor Brutus? Het post-metaltrio reeg de ene tour aan de andere sinds de release van hun debuut ‘Burst’, nu ongeveer twee jaar terug, onder meer als opener voor Thrice, Chelsea Wolfe en Russian Circles. De plaat kwam via Sargent House snel ook wereldwijd uit, met steeds wijdere aandacht en extra kansen als gevolg. In eigen land mochten dan weer vaak uitverkochte headlineshows én prominente festivalspots worden afgevinkt.

Die turbulente jaren hadden onvermijdelijk een impact op de levens van Stefanie Mannaerts, Stijn Vanhoegaarden en Peter Mulders. Het is die storm aan ervaringen en gevoelens die de inspiratie vormde voor ‘NEST’, de tweede langspeler van Brutus. Daaruit wordt ‘War’ vandaag als eerste single gelost, en die heeft meteen een symbolische laag: als middelpunt van het album maakt het de clash duidelijk tussen de vele hoogte- en ook enkele dieptepunten van het drietal.

Dat wordt hier effectief muzikaal verbeeld: hoe ijl en sfeervol het nummer ook op gang komt, des te intenser bouwt het op en breekt het bruusk los, tot die typerende Brutus-stempel zich onvermijdelijk – en gelukkig maar – opdringt. De video bij ‘War’ is een live versie van het nummer, opgenomen in de Rain City Recorders studio in Vancouver bij Jesse Gander (Japandroids, White Lung).

Beluister ‘War’ hieronder.

‘NEST’ komt uit op 29 maart. De Belgische releaseshows van Brutus vind je hieronder:

02/05 Brussel @ Les Nuits de Botanique @ Rotonde

 24/05 Arlon  @ L’entrepot (+ Raketkanon)

 25/05 Charleroi @ Eden (+ Raketkanon)

 26/05 Hasselt @ Muziekodroom

 29/05 Ghent @ Handelsbeurs

 30/05 Antwerp @ Trix

Foto (c) Eva Vlonk