Cowboy Junkies op 07.11 live in Stadsschouwburg Brugge – exclusief concert voor Benelux

door Bart Somers

In de wereld van de alternatieve country, blues en folkrock is de Canadese band Cowboy Junkies een ‘ingetogen’ begrip. De groep heeft zijn cultstatus te danken aan zijn tweede album ‘The Trinity Session’, een opname die live en in één ruk werd opgenomen in The Church of the Holy Trinity in Toronto. Hoogtepunt van deze sessie was de bloedstollende cover van ‘Sweet Jane’ van The Velvet Underground uit 1969. Deze versie kreeg bescheiden hitallures dankzij de soundtracks voor o.a. ‘Natural Born Killers’ en ‘The Good Girl’.

Cowboy Junkies ontstonden in 1985 als een natuurlijk groeiproces binnen de Timmins familie, met Margo als zangeres, Michael als gitarist en Peter als drummer. De enige niet-bloedverwant is bassist Alan Anton. Al meer dan twintig jaar ontwikkelt de band een heel eigen sound, waaruit vooral een introspectieve en verstilde intensiteit spreekt. Hun muziek bestaat zowel uit originele songs, covers en traditionals, waarbij vooral figuren als Waylon Jennings, Hank Williams en Jimmie Rodgers een belangrijke stempel drukten en drukken op de creatieve muzikale trip van de Cowboy Junkies.

Enige tijd geleden vatte de groep het plan op om binnen de 18 maanden vier opnames te realiseren onder het label ‘The Nomad Series’. In 2010 verscheen het eerste deel ‘Renmin Park’ en in februari van dit jaar brachten zij ‘Demons’ uit, met een verzameling songs waarin de invloed en de geest van wijlen Vic Chestnutt nadrukkelijk rondwaart.

Op 7 november 2011 treden Cowboy Junkies in de Stadsschouwburg te Brugge (info & tickets). Voor zover we weten is dit het enige concert van de groep dit najaar in heel de Benelux.

Recente albums verdeeld door Rough Trade