Crammerock 2012 – Line up geeft Belgische geheimen prijs, o.a. Arsenal bevestigd

door Bart Somers

Met het Europees kampioenschap dat dit weekend van start ging, vond Crammerock het een goed moment om een eerste Belgische selectie uit hun programma bekend te maken. Op 31 augustus en 1 september belooft het weer een spetterend muzikaal vuurwerk te worden want het is meteen de crème de la crème van de Belgische muziekscene die z’n komst bevestigt: Triggerfinger, Ozark Henry en Arsenal spelen deze zomer één van hun weinige zomerconcerten op het Stekense muziekfestival.

Met drie van de meest succesvolle Belgische bands van de voorbije vijf jaar in de spits kan het voor Crammerock alvast niet stuk. In de woorden van de organisatoren:

“Triggerfinger bouwde de laatste jaren een indrukwekkende live-reputatie op in zweterige clubs en op grote podia zoals die van Rock Werchter, Pinkpop, Pukkelpop en Lowlands. Deze podiumgoden scoren nu ook op de radio met singles als ‘All This Dancin’ Around’, ‘Love Lost In Love’ en ‘Let It Ride’ uit het in 2010 verschenen album ‘All This Dancin’ Around’. Eind mei bracht het trio een nieuwe liveplaat uit: ‘Faders Up 2’, in november opgenomen tijdens drie uitverkochte concerten in Amsterdam. En als klap op de vuurpijl is Triggerfinger er ook nog in geslaagd om hits te scoren met prachtige covers zoals die van Lykke Li’s ‘I Follow Rivers’ en Rihanna’s ‘Man Down’. Eén van de enige vijf concerten op Belgische bodem vindt deze zomer plaats in Stekene.

De doorbraak van Ozark Henry – ofwel Piet Goddaer – komt er pas met zijn derde cd ‘Birthmarks’ en de hits ‘Rescue’, Word Up’ en ‘Sweet Instigator’. Goddaer wordt door het Belgische publiek aan de borst gedrukt en speelt uitverkochte concerten in Vorst Nationaal. De daaropvolgende albums ‘The Sailor Not The Sea’, ‘The Soft Machine’ en ‘A Decade’ behalen minstens goud en vormen de schatkisten van hits als ‘Indian Summer’, ‘At Sea’, ‘These Days’ en ‘Godspeed’. Na drie jaar stilte liet de West-Vlaamse Parisien eind 2010 weer van zich horen met zijn zesde studioalbum ‘Hvelreki’. Met lovende kritieken en 4-sterrenrecensies zette het nieuwe album hem terug stevig op de Belgische muziekkaart: op amper twee maanden tijd haalde hij platinum en bij de MIA’s ging de artiest lopen met de award in de categorie Pop. Met de single ‘This One’s For You’ scoort hij ook nog eens zijn grootste hit tot dan toe.

Arsenal brak meteen door met het debuut ‘Oyebo Soul’ en met opvolgers ‘Outsides’ en ‘Lotuk’ was het hek helemaal van de dam. Arsenal werkte zich op tot een gigantisch succesverhaal. De hitsingles ‘Mr.Doorman’, ‘Longee’, ‘Switch’, ‘Saudade’, ‘Lotuk’, ‘Estupendo’ en ‘Melvin’ zijn stuk voor stuk immense festivalhits. Deze combinatie van chillout en worldbeat blijkt uitstekend te werken op de dansvloer. Die dansvloer bevond zich in alle grote concertzalen van België (5 keer AB, 1 keer Lotto Arena), en ook meermaals op de weide van Werchter (vorig jaar nog afsluiter op het hoofdpodium). Na jarenlang aandringen hebben we ze eindelijk met onze Stekense charmes kunnen overtuigen en bevindt de dansvloer zich op 31 augustus ook in Stekene”.

Verder garandeert de selectie volgens de organisatoren een groot feest met vier M-namen: Moonlight Matters, Merdan Taplak, Mumbai Science en Modek vs Ntology. De stevige rugdekking moet komen van drie Belgen die dit voorjaar wisten te scoren met een nieuw album: Isbells, De Mens en Marco Z. Voor het overige krijgen we ook nog Safi & Spreej, Compact Disk Dummies, Band Of Willies, Band Of Eli, Zinger en een podiumkans die KU Leuven nog zal uitdelen tijdens hun Student On Stage-wedstrijd op Marktrock.

Tickets zijn nog niet verkrijgbaar, en voor zover we weten staat de datum waarop de voorverkoop start nog niet vast. Check voor updates, alsook voor nieuwtjes in verband met het programma en de nodige praktische info regelmatig www.crammerock.be.