Crammerock 2013 – Onze tien tips

door Yanni Ratajczyk

Op 6 en 7 september is het weer tijd voor feest te Stekene, waar ook dit jaar het gezellige Crammerock wordt georganiseerd. Voor wie net als wij één van de laatste festivals van het Belgische seizoen wil bijwonen, zetten we onze tien aanraders op een rijtje.

Crammerock 2013

Vrijdag 6 September

The Van Jets
De meest bekende Belgische rockgroep van aan de kust, in 2004 nog als winnaar uit de bus gekomen bij Humo’s Rock Rally en nu bekender dan ooit. Deze jongens spelen met (glam)rock, garagerock en sinds hun laatste album ‘Halo’ met elektronica. Ze kunnen prat gaan op een goede livereputatie en Johannes Verschaeve staat bekend als Vlaamse Bowie, wat hoeven we nog te zeggen?

Luister naar Here Comes The Light

Dinosaur Jr.
Naar Crammerock zakt ook een groep af die zich tot cultband verhief tijdens de jaren 80 en 90. In het spoor van Pixies en andere invloedrijke acts werkten zij aan een indrukwekkend oeuvre met klassiekers als ‘Green Mind’. Verwacht je aan een rij vol Marshall-amps, een wall of sound en een kliek grote fans.

Luister naar Thumb

Manic Street Preachers
Nog zo’n band die z’n sporen naliet tijdens de vorige decennia. De melancholische, maar ook vaak euforische klanken van de Manics gaan vaak over zware thema’s als zelfmoord, politieke debacles of vervreemding. De groep maakte een transformatie door na de verdwijning van Richey James Edwards, maar zette door en staat er nu nog altijd.

Luister naar Postcards From A Young Man

Zaterdag 7 September

Soldier’s Heart
Frisse, jonge band die dit jaar één van de winnaars was van De Nieuwe Lichting, een muziekconcours georganiseerd door Studio Brussel. Hun dreampop doet soms aan Beach House denken, maar is op en top van de Lage Landen. Dit zou een band kunnen zijn die het in de toekomst gaat maken, haast je dus naar Crammerock om ze nog ‘in het klein’ te zien.

Luister naar African Fire

Protection Patrol Pinkerton
Dit jaar lieten deze jongens uit Tielt van zich horen op de radio met vrolijke single ‘Future = Our Home’. Wie een nieuwe indieband wil ontdekken met herkenbare echo’s van groepen als The Strokes en Two Door Cinema Club moet zeker naar deze set.

Luister naar This Time

Maya’s Moving Castle
Deze Belgische groep liet zich opmerken tijdens de finale van Humo’s Rock Rally 2010, waar School is Cool als winnaar uit de bus kwam. Op hun zelfgetitelde debuut baadt de stem van frontvrouw Ann-Sophie Claeys in verschillende mysteries, synths en een sfeertje dat soms aan Björk doet denken.

Luister naar War

SX
SX is sinds hun debuutplaat ‘Arche’ niet weg te denken uit de Belgische indiescene. Een paar jaar geleden begon het verhaal met zomerhit ‘Black Video’. Even later bleek de band geen ééndagsvlieg te zijn en dit resulteerde in onder andere het spelen van het voorprogramma van Yeasayer. Kippenvel door zangeres Stefanie Callebaut is verzekerd.

Luister naar The Future

The Happy
Nu Das Pop aan een pauze toe is, besloot Reinhard Vanbergen het gezelschap van Isolde Lasoen en drie andere vrouwen op te zoeken. Hieruit kwam ‘Guilty Pleasures’, het debuut van The Happy dat alles heeft om goede pop te zijn. Het beest en zijn Belles zullen ook in Stekene het zonnetje doen schijnen.

Luister naar No A&R

Daan
Electropop, akoestisch werk en Franse Chanson, Daan Stuyven heeft het ondertussen al allemaal op zijn visitekaartje staan. Met zijn laatste plaat ‘Le Franc Belge’ treedt hij in de voetsporen van Gainsbourg, maar laat hij zichzelf niet in de steek. Nog geen tijdje geleden veelbesproken en becommentarieerd, kennen wij man en groep van een stevige livereputatie.

Luister naar La Crise

The Flaming Lips
Je hebt heel wat maffe bands in de wereld. Correctie: je hebt héél maffe bands en dan heb je The Flaming Lips. In hun discografie zal je geen enkele plaat vinden die hetzelfde klinkt, al zijn ‘spacy’, ‘psychedelisch’ en ‘eclectisch’ termen die dikwijls vallen. Als er één groep op dit festival staat die je moet gezien hebben gewoon al om het feit dat ze er staan, dan zijn het The Flaming Lips wel. Kom voor een show die over de top zal zijn, maar niet storend.

Luister naar Yoshimi Battles The Pink Robots Pt. 1

Tickets, meer info en de volledige line-up vind je op www.crammerock.be.