Crossing Border Antwerpen 2013 – 5 aanraders

door Thomas Konings

Het festival Crossing Border combineert ook dit jaar weer muziek met literatuur in Den Haag, Enschede en Antwerpen. Wij gaan zondag een kijkje nemen bij de Belgische variant en tippen op voorhand al vijf bands of artiesten die wel eens zouden kunnen verrassen.

Lucius

Het hippe gezelschap Lucius bracht eerder dit jaar zijn debuutalbum ‘Wildewoman’ uit, is buiten de werkuren te vinden in Brooklyn en wordt geleid door twee opmerkelijke frontvrouwen, namelijk Jess Wolfe en Holly Laessig. Het vijftal maakt folky nummers die verschrikkelijk aanstekelijk zijn en opvallen dankzij de identieke zang van de zangeressen.

Luisteren: NPR Tiny Desk Concert

Swim Deep

Deze Britse band wist alle aandacht op zich gericht te krijgen met catchy indierocknummers als ‘Honey’ en ‘The Sea’. Na die aanstekelijke singles volgde een plaat ‘Where The Heaven Are We’ waarop de jongens bewezen dat ze ook een heel album lang kunnen boeien. Hun beste song is zonder twijfel ‘She Changes The Weather’, een slepende ballad die overtuigt zonder overdreven pathetisch te zijn.

Luisteren: She Changes The Weather

Jenny Hval

Scandinavië is goed vertegenwoordigd op Crossing Border. De eerste gezant is Jenny Hval, een Noorse, eigenzinnige singer-songwriter die dit jaar het veelgeprezen ‘Innocence is Kinky’ uitbracht. Daarop liet de zangeres haar veelzijdige invloeden horen en schipperde ze tussen lieflijke sprookjesmuziek en vervaarlijk industrieel gedreun.

Luisteren: Mephisto Is In The Water

John Grant

Ook uit het Noorden: de Deense ex-frontman van The Czars, John Grant. Hij maakte dit jaar ‘Pale Green Ghosts’, een plaat waarvoor niemand minder dan Sinead O’ Connor de backing vocals verzorgde. Op dat album experimenteerde de man succesvol met elektronica en bezong hij persoonlijke problemen als zijn geaardheid, verslavingen en een besmetting met het hiv-virus. Zware kost, ongetwijfeld de moeite.

Luisteren: GMF

Radical Face

Deze folkie zijn muziek siert al jaar en dag reclamespotjes van Nikon. Zijn liedjes waren eerder ook al te horen in series als Skins en Weeds. Bij het beluisteren van ‘s mans laatste album voelde onze recensent zich zweven tussen generaties, terublikkend op haar eigen leven. Daarnaast noemde ze het de perfecte soundtrack voor deze gure herfstdagen.

Luisteren: Welcome Home

Het volledige programma, info en tickets vind je op antwerpen.crossingborder.nl