Crossing Border Antwerpen op 19-20.11.2011 – 10 artiesten die je niet mag missen

door Bart Somers

Crossing Border 2011 (info & tickets) nadert met de spreekwoordelijke rasse schreden. Het festival biedt ook in 2011 opnieuw een hele mooie mix van literatuur en muziek in zowel Antwerpen als Den Haag. Vorige week kondigden de organisatoren aan dat Crossing Border in 2012 ook zijn vleugels zal uitslaan richting Twente.

Voor het zover is, hebben we natuurlijk eerst nog de editie van dit jaar tegoed. Daarom raden we je graag aan om indien mogelijk zeker de shows van deze artiesten mee te pikken:

1. Patrick Wolf – veelzijdige rasartiest

Afgelopen weekend speelde Patrick Wolf in de Botanique in Brussel, vanavond treedt de Engelse singer-songwriter op voor zijn Nederlandse fans in de Melkweg (Amsterdam). Ook hier kiest de excentriekeling voor een relatief kleine zaal om de veelal nieuwe nummers van het nog te verschijnen album ‘Lupercalia’ uit te kunnen proberen, voor de grote zalen weer aangedaan worden.

Lees hier ons volledige verslag van zijn concert in Amsterdam op 3 april

2. Cake – met de beste wil van de wereld onder geen enkel genre onder te brengen

Er zijn zo van die groepen die je zelfs met de beste wil van de wereld onder geen enkel genre kan onderbrengen. Het gevolg is dat ze vaak aan de zijlijn moeten toekijken hoe schaars getalenteerde, maar populaire vertegenwoordigers van modieus geklooi met alle airplay gaan lopen. Jawel, wij breken nog steeds een lans voor meer Cake op de radio. Je weet maar nooit, er zijn er nog die pas na jarenlange dwaling het licht zagen.

Lees hier onze volledige recensie van hun album ‘Showroom of Compassion’

3. Oscar and the Wolf – een naam om te onthouden

Niet zo lang geleden brachten we Oscar and The Wolf nog als onze vi.be van de maand, en vroegen we ons luidop af hoelang het zou duren vooraleer iemand met deze jongens een plaat zou opnemen. Op dat moment wachten we nog steeds, al hebben we nu wel een EP om ons daarop voor te bereiden. ‘Imagine Mountains’ is een eerste visitekaartje van de Gentenaars waar frontman Max Colombie nog steeds de plak zwaait en het grootste aandeel heeft in de sound van de band.

Lees hier onze volledige recensie van hun EP ‘Imagine Mountains’

4. Wye Oak – combinatie van indiefolk en bombastische gitaren

Wie de muziek van deze Amerikanen hoort, zou nauwelijks durven te vermoeden dat Wye Oak een duo is. De twee bandleden zijn dan ook muzikanten die heel wat in hun mars hebben. Drums en gitaar, meer hebben ze eigenlijk niet nodig om te boeien. En dit doen ze al iets meer dan drie jaar. Met The Knot brengen ze hun ambitieuze tweede op de markt. Een logisch vervolg op hun debuut If Children, dat ze dit keer niet op eigen risico uitbrachten, maar wel gewoon bij een label.

Lees hier onze volledige recensie van hun album ‘The Knot’

5. Dry The River – géén madeliefjeshippies

Dry The River opende alvast voortreffelijk, en veel luider dan je zou vermoeden op basis van hun aanstekelijke single ‘New Ceremony’, die redelijk vooraan in de set zat. Wie de promo-foto van de band en de tatoeages van de zanger en de bassist bekijkt, kan al raden dat we niet met madeliefjeshippies te maken hebben.

Lees hier ons volledige verslag van hun optreden als support van Villagers tijdens Les Nuits Botanique 2011

6. Colourmusic – psychedelische shoegaze noise

Nooit gedacht dat we voor het schrijven van een recensie ene Sir Isaac Newton zouden moeten aanhalen, maar in het geval van Colourmusic is er geen andere weg mogelijk. Net zoals de wetenschapper die door talloze studenten vervloekt werd, zijn deze heren uit Oklahoma er heilig van overtuigd dat er wel degelijk een verband bestaat tussen kleur en muziek.

Lees hier onze volledige recensie van hun abum ‘my _____ is pink’

7. You Raskal You – integer, verstillend, elegant en soms betoverend mooi

Wie er het juryverslag van You Raskal You op Humo’s Rock Rally 2010 bij neemt, merkt op hoe de juryleden van het concours uitdrukkelijk vragen ‘Black Unicorn’ nooit meer te spelen. Een tip die de bandleden ter harte namen, zo blijkt. We vinden het nummer niet terug op hun eerste langspeelplaat ‘Reverb Kisses’, een stevige worp naar nationale ( en internationale?) naam en faam.

Lees hier onze volledige recensie van hun album ‘Reverb Kisses’

8. Joan As Police Woman – authenticiteit en overgave

Sinds Joan as Police Woman ons tijdens een ververvlogen Pukkelpop op een ontiegelijk vroeg festivaluur uit een katerige semi-coma haalde, zijn we fan voor het leven van de dame. Joan Wasser, want zo heet de veertigjarige zangeres voor haar ouders, heeft met ‘The Deep Field’ een derde volwaardig studioalbum uit en kwam die plaat met alle plezier voorstellen in de Botanique.

Lees hier ons volledige verslag van haar optreden in Botanique op 16 februari

9. The Low Anthem – hoopvolle melancholie

Mooie liedjes duren doorgaans niet lang, maar op Studio Brussel houden ze nu toch al tien jaar stand. We doelen hiermee uiteraard op “Duyster”, het programma dat elke zondagavond menig luisteraar weet te beroeren met de mooiste melancholische songs, en dat dit jaar haar tiende verjaardag viert. Eppo Janssen en presentatrice Ayco Duyster vissen al al die jaren uit een brede vijver van muziek die van rustige folk tot stevige postrock gaat.

Lees hier ons volledige verslag van hun optreden op 10 jaar Duyster in de AB

10. Other Lives

We bespraken nog geen concerten of cd’s van deze Amerikaanse band die de kloof dicht tussen indie folk en post-rock. Overtuig jezelf op de website van de band, waar je hun album ‘Tamer Animals’ momenteel integraal gratis kunt streamen

Check voor je vertrekt ook de muziek van volgende artiesten

St. Vincent

James Vincent McMorrow

Gavin Friday

Tickets, timings en verdere nuttige info vind je op www.crossingborder.be