Major geeft al z’n gevoelens bloot op nieuwe ep ‘With so much open space’

door Joppe Peeters

De Gents-Kortrijkse band Major past perfect binnen de revival van emopunk en shoegazepop. Vandaag brengt de groep een nieuwe ep uit, ‘With so much open space’. In 2015 startte het viertal en een jaar later hadden de jongens al een eerste ep klaar. ‘To the wall’ werd die gedoopt en hij werd bovendien volledig zelf opgenomen en uitgebracht.

Ook voor de nieuwe ep verrichtte de groep het meeste werk zelf. Enkel de mix en de mastering gaf Major uit handen. Complimenten daarvoor, want de ep klinkt zuiver, zonder een rauwe, pure sound te verliezen.

Zoals het een goede emopunkgroep betaamt, gaan de teksten over liefde, verlies en alle andere frustraties van het jong zijn. ‘Nothing will’ behandelt bijvoorbeeld de hartstoornis van iemand dicht bij de band. Zachte melodieën dragen de sombere boodschap met zich mee, en vechten een georkestreerd duel uit met scherpe, explosieve uithalen.

Het openend duo ‘Recognise me’ en ‘Go long, kid’ start eerder stevig met muziek die een veel mooiere term verdient dan pop-punk: de band omarmt de clichés van het genre maar weet er precies de juiste, oprechte toets aan te geven om veel meer dan een throwback naar je jeugdjaren te zijn. Slotsong ‘Between Violet Street and where you live now’ is dan weer het buitenbeentje van de hoop, en wordt enkel begeleid op een akoestische gitaar. Deze afsluiter laat het werk in een laatste tranendal neerstorten.

De ep ‘With so much open space’ verschijnt vandaag, 24 april 2017, bij Flood Records en is beschikbaar via alle digitale kanalen of op 7” vinyl. Je kan de groep aan het werk zien op 17 mei voor een releaseparty in Kinky Star, in Gent met Bleak als support. De dag erna, op 18 mei spelen ze in het Depot in Leuven, dit keer vergezeld door Atlas en Slow Crush.