De Roma – Programma najaar biedt Antwerpen o.a. Amadou & Mariam, Blaudzun en Daan

door Bart Somers

In Borgerhout tussen de Turnhoutsebaan, de Prins Leopoldstraat en de Appelstraat staat een oude cinema, Cinema Roma, gebouwd in 1928. Tegenwoordig kun je in De Roma vooral naar muziek, theater en dans. Wij interesseren ons uiteraard vooral voor de muziek, en zetten graag enkele concerten voor dit najaar in de spotlights. Tickets en verdere info vind je steeds via www.deroma.be.

SEPTEMBER 2012
vr 14 sep – 20u30: Amadou & Mariam
Dit Malinese duo, ook wel eens ‘het blinde koppel uit Mali’ genoemd, verbindt allerlei invloeden (rock, pop, elektro, etc.) en traditionele Afrikaanse invloeden als percussie en Afrikaanse blues. In 2004 ontdekte het grote publiek hun album ‘Dimanche à Bamako’ en dat had vooral te maken met de bijstand die het duo kreeg van de populaire groep Manu Chao, zelf ook fan van het eerste uur. (Meer lezen)

OKTOBER 2012
vr 12 okt – 20u30: Nouvelle Vague: Dawn of Innocence
De Franse popgroep Nouvelle Vague, het geesteskind van producers Marc Collin en Olivier Libaux, veroverde de wereld met zijn bossanovaherwerkingen van punkhits en new-waveklassiekers uit de jaren ’70 en ’80. Met ‘Dawn Of Innocence’ krijgen we Nouvelle Vague te zien zoals nooit voorheen in een unieke productie, geregisseerd door de Franse onconventionele modeontwerper Jean-Charles de Castelbajac. Hij illustreerde 18 van hun mythische en donkere eighties covers met dramatische videobeelden, licht- en schaduweffecten. (Meer lezen)

do 18 okt – 20u30: Blaudzun
Singer-songwriter Blaudzun, echte naam Johannes Sigmond, overtuigde eerder met twee prachtige albums, waarvan het alom bejubelde Seadrift Soundmachine en de daaropvolgende live shows in 2010 en 2011 voor zijn doorbraak in Nederland zorgen. Op 9 januari 2012 verschijnt opvolger Heavy Flowers (V2 Records), zijn meest dynamische langspeler tot nu toe, waarop hij zijn karakteristieke zang en meeslepende melodieën combineert met een voorliefde voor folk en artrock. (Meer lezen)

NOVEMBER 2012
do 1 nov – 20u30: Steve Harley: A Closer Look – An Acoustic Set
Echte glorie vergaat nooit. Het Britse Steve Harley & Cockney Rebel is daar een perfect voorbeeld van. Deze band laat zien dat ze nog steeds de benodigde energie, passie en kwaliteit in huis heeft om zich te meten met grote namen in de hedendaagse rockscene. Singer-songwriter en gitarist Steve Harley richtte in 1972 de band Cockney Rebel op. Binnen vijf jaar stond deze groep al onder contract bij het internationale platenlabel EMI: een goede zet van het label want deze groep bleek één van de meest succesvolle pop/rockgroepen van de vroege jaren ’70. (Meer lezen)

DECEMBER 2012
za 1 dec – 20u30: The Me in You
The Me in You, een vijftal met roots in het Hageland, kiest op haar eerste album ‘Forgotten Clothes’ (Noisesome recordings) voor ingetogen melodieën en meerstemmige harmonieën. De groep ontstond in 2009 en bleek van meet af aan stevig verankerd in het muzikale erfgoed met een mix van invloeden, gaande van The Byrds tot Sparklehorse. Een eerste demo werd opgepikt door het Noisesome label (Customs, Motek), dat hen afgelopen zomer de kans gaf hun debuutplaat op te nemen. De opnames vonden plaats in de bekende La Chapelle studio’s met producer Joris Caluwaerts (Zita Swoon, The Go Find). (Meer lezen)

do 6 dec – 20u30: Das Pop: A Lovely Evening with DAS POP part 2: An Even Lovelier Evening!
Niets zegt “Winter” voor Das Pop als een zaal vol roodfluwelen stoelen, een rist onorthodoxe snaar- en toetsinstrumenten op een hoop en het samen spelen van de mooiste nummers uit de ondertussen indrukwekkend ogende back catalogue, geruggesteund door strijkers en blazers. ‘A Lovely Evening with Das Pop’ wordt een exclusief akoestisch concert. Das Pop brengt voor deze speciale gelegenheid een strijkkwartet mee en zal zelf een aantal akoestische instrumenten bespelen (klavecimbel, gitaar, mandoline, banjo’s en bongo’s). Op het programma staan de bekende Das Pop-nummers die in een nieuw, verrassend akoestisch jasje worden gestoken, maar ook de tot nog toe onbekendere thema’s en songs die de groep maakte voor film- en theaterproducties en enkele speciaal op maat gemaakte nieuwe arrangementen. (Meer lezen)

do 20 dec – 20u30: Daan Simple Quintet
Eind 2010 begon Daan aan zijn lange akoestische ‘Simple’-tour waarbij hij z’n dierbaarste songs in totaal nieuwe versies bracht. Met Isolde Lasoen als multi-instrumentaliste en Jean Francois Assy als modern cellist wisten ze al een 100-tal zalen te bekoren en uit te verkopen. Ook de gelijknamige cd werd snel platinum. Nu Daan aan een nieuwe plaat werkt, wil hij het trio langzaam terug uitbreiden, waardoor de bezetting met longtime kompanen Jeroen Swinnen (piano) en Jo Hermans (trompet) verrijkt wordt. (Meer lezen)

Wil je de volledige geschiedenis van De Roma kennen? Surf dan snel naar hun Facebook-page, daar staat et in de About wel héél erg mooi uitgelegd.