Discovery: Chino Amobi

door Anthony Brynaert

Vorig seizoen kon je in onze Discovery-rubriek dagelijks een nieuw nummer ontdekken, tegenwoordig pakken we het iets anders aan en stellen we regelmatig een band of artiest voor die onlangs ons hart veroverde. Vandaag: Chino Amobi.

Chino Amobi is een van de drie oprichters van het uiterst boeiende – zowel muzikaal als qua thematiek, engagement en achtergrond, lees er hier meer over – NON Records. De Amerikaanse producer, afkomstig uit Virginia, is een pionier die futuristische, brutale en donkere electronica vermengt met popmuziek. Laatste wapenfeit ‘RING THE AMBIANCE’ (een collab met Angel-Ho) is daar een nieuw, waanzinnig voorbeeld van. Beyoncé’s ‘Ring the alarm’ wordt getransformeerd tot een onweerstaanbare geluidsbrij die de extremen niet schuwt.

Op ‘NON SHALL RISE ABOVE’ komt het politieke karakter van de artiest en zijn omringende collectief extra naar boven, op een haast militaire manier worden samples met statements afgevuurd vergezeld met industriële en epische klanken. Het maakt het geheel pijnlijk intens en hypnotiserend. Weinig muziek slaagt er op zo’n indringende manier in een luisteraar te laten nadenken over algemene problemen en thema’s in deze hedendaagse wereld. Wat dit alles zo exceptioneel maakt is dat onder deze brutaliteit altijd een prachtige, ontluikende schoonheid verborgen zit en een emotionaliteit die zelden zo’n impact had.